Studiranje je jedan od najlepših perioda u životu i iako uz njega dolazi i puno stresa i nervoze, svako ko prođe kroz ovo iskustvo ističe kako bi se rado vratio u bezbrižne dane. Odlazak na fakultet predstavlja niz promena u životu – odvajanje od porodice, život u novoj sredini, nove ljude kojima smo okruženi ali i bitku sa samim sobom i učenjem kako da se osamostalimo. Kako su sve ovo stresne situacije, treba gledati da se što pre prilagodimo novonastaloj situaciji i naučimo kako da uživamo. Najveći izazov za sve mlade predstavlja odvajanje od porodice i osamostaljivanje koje, iako dugo iščekujemo, ume da stvori stres i anksioznost.

Provedite vreme sa porodicom

Iako odlazaskom na fakultet započinje osamostaljivanje, to ne znači da se porodica razdvaja zauvek, ponekad su te poslednje uspomene pred odlazak na fakultet najlepše. Organizujte porodično okupljanje i potrudite se da uključite sve vaše omiljene aktivnosti. Filmsko veče ispunjeno gledanjem omiljene komedije ili snimaka iz detinjstva će vas nasmejati i vratiti u neka daleka vremena i anegdote koje ste možda zaboravili. Pored toga, uvek možete da organizujete veče igranja društvenih igara i prisetite se takmičarskog duha pojedinih članova porodice.

Uključite ukućane u organizaciju

Odlazak na fakultet znači da vas čeka i dosta posla kada je u pitanju preseljenje. Sve ove stvari umeju da stvore nervozu i da budu prilično stresne. Dozvolite članovima porodice da vam pomognu u svim obavezama koje morate da uradite. Napravite spisak za kupovinu, pribavljanje dokumentacije i svega što će vam biti potrebno za prvi dan na fakultetu i uključite sve u najstresnije obaveze. Za čas posla će sve biti gotovo i imaćete vremena da se posvetite omiljenim aktivnostima koje vas opuštaju.

Photo by Vlada Karpovich from Pexels

Pronađite stan na vreme

Ukoliko ste odlučili da iznajmljujete stan tokom studiranja, treba da znate da je uvek bolje osigurati se i na vreme pronaći nešto što vam odgovara kako biste bili zadovoljni. Pre no što se uputite u razgledanje, istražite aktuelnu ponudu kako biste videli šta vam odgovara i šta možete da očekujete u okviru budžeta. Kada su u pitanju studenti i izdavanje stanova, Novi Sad je grad sa velikom ponudom, ali i velikim brojem studenata koji svake godine započinju novu fazu života u ovom gradu. Upravo zato treba da krenete sa potragom na vreme kako biste pronašli nekretninu koja će vam odgovarati po svim kriterijumima.

Photo by Daria Shevtsova from Pexels

Povežite se sa prijateljima

Sve je lakše kada imate društvo pa je tako i upoznavanje novog grada i navikavanje na nove obaveze lakše ukoliko imate nekoga sa kime ćete proći kroz sve ovo. Povežite se sa prijateljima koji studiraju u istom gradu kako biste lakše saznali sve što će vas zanimati – od mesta za izlazak do najjeftinijih prodavnica za kupovinu i za čas posla ćete obaviti sve što vam je potrebno. Takođe, uvek je dobro imati što veće društvo u novom gradu kako biste upoznali što više ljudi na koje se možete osloniti.

Pronađite novi hobi

Stres se najlakše leči ispunjenim vremenom i fokusiranjem na ono što nas najviše ispunjava. Kako je svaki početak težak, tako će i navikavanje na život daleko od porodice u početku biti nezamislivo. Ukoliko pronađete neki hobi koji će vas okupirati tokom slobodnog vremena, veće su šanse da ćete biti zadovoljni i rasterećeni od svake pomisli na nerviranje. Od raznih sportova do kreativnih hobija, sve što vas čini srećnim i ispunjava vam vreme će vam pomoći.

Odlazak na fakultet ne mora da bude prepun stresa i nervoze. Uz porodicu koja brine o vama i želi da vam pomogne treba da budete opušteni i počnete da se navikavate na samostalnost i nove navike. Uvek imajte na umu da vam je porodica udaljena jedan telefonski poziv ili autobusku vožnju te da uvek imate kome da se obratite za pomoć.

Autor: Ljiljana Bugarin