Kreativni centar vas poziva na promociju romana PETRA JE STVARNO OTIŠLA autorke Aleksandre Jovanović sa ilustracijama Jakše Lakićevića.

Promocija će biti održana u sredu, 28. juna 2023. godine, u 19 h, u KC “Grad”, Braće Krsmanović 4, Beograd

Na promociji će učestvovati:

Aleksandra Jovanović, autorka knjige

Hristina Vasilijević, novinarka

Irena Jovanović, urednica u „Kreativnom centru“

PETRA JE STVARNO OTIŠLA
Napisala Aleksandra Jovanović

Ilustrovao Jakša Lakićević

U svom novom hrabrom romanu autorka nas vodi kroz snežnu oluju jednog prijateljstva. Tokom četrnaest uzburkanih dana pred Novu godinu junakinje traže odgovore na pitanja s kojima se često suočavamo tokom odrastanja: kako disati kad se upadne u paniku, kako se izboriti za sopstvene odluke, kako prihvatiti sebe i razumeti druge, i ono najvažnije – da li nas oni koji odlaze stvarno napuštaju?

Roman koji se pročita u dahu, ali o kome se dugo razmišlja.

                                                                                                                                                                                                           Jasminka Petrović

Nakon višestruko nagrađenog romana za decu Crna ptica, Aleksandra Jovanović nam predstavlja svoj novi roman za tinejdž publiku – Petra je stvarno otišlau izdanju Kreativnog centra. Dirljiva priča o prijateljstvu koje se naprasno nađe u krizi čitalačku publiku će provesti kroz četrnaest uzbudljivih i turbulentnih dana u životu dve tinejdžerke.

Prvo polugodište je skoro gotovo. Osmakinje Milica i Petra su najbolje drugarice još od prvog razreda. Nerazdvojne i uglavnom izolovane od ostatka odeljenja i sveta, podršku i oslonac uvek nalaze u svom dugo građenom prijateljstvu. Ali, sve će se promeniti kada Petrina porodica odluči da se preseli u drugi grad. I kao da to već nije dovoljno, dve nedelje pre selidbe Petra odlazi sa roditeljima i bratom na zimovanje, umesto da vreme koje je ostalo do zimskog raspusta provede sa najboljom drugaricom. Milica i Petra se neočekivano brzo rastaju, uz dogovor da se sretnu uoči Nove godine. Međitim, i taj dogovor biće doveden u pitanje.

Roman Petra je stvarno otišla ispripovedan je iz perspektiva dveju junakinja. Svako poglavlje opisuje jedan dan u njihovim životima nakon rastanka, a upečatljiva dinamika pripovedanja zasniva se na smenama Miličinog i Petrinog pogleda na sasvim novu svakodnevicu u kojoj su se našle. Iako nerazdvojne, Petra i Milica su sasvim različite. Imaju drugačije hobije, odnos prema roditeljima i simpatijama, a razlikuju se i strahovi i prepreke sa kojima se one u odrastanju suočavaju. Ove razlike preslikavaju se i na stil pripovedanja. Bogate i autentične slike njihovih unutrašnjih svetova – punih uspona, padova, razočaranja, ali i borbi sa strahovima, nežnosti, ljubavi i podrške – sinhronizovano se smenjuju, što čini ovaj roman posebno uzbudljivim i zanimljivim.

Kako preživeti kućnu žurku kada si stidljiv, nesiguran i ne poznaješ skoro nikoga? Kako u romantičnim vezama odlučiti da ne prihvatamo ništa manje od onog što zaslužujemo? Da li se možemo suprotstaviti roditeljima kada znamo da treba da se zauzmemo za sebe? Kako se izboriti sa napadima panike? I pre svega – kako se izboriti za ljubav i prijateljstvo?

Zajedno sa uzbuđenjem, napetošću i neizvesnošću, priča o Milici i Petri je ujedno puna nežnosti i stabilnosti. Ova kompleksnost preslikava se na atmosferu romana, a naročito se dobro prenosi kroz izvanredne ilustracije Jakše Lakićevića. Orijentisane ka prostorima u kojima se radnja odvija, kroz spoj mirnih tonova i monumentalnih prizora, ilustracije autentično i slojevito prenose Petrine i Miličine doživljaje stvarnosti.

Aleksandra Jovanović rođena je 1996. u Vranju. Završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a trenutno je na doktorskim studijama. Kao dramaturškinja radila je na pozorišnim predstavama „Dečko iz poslednje klupe“, „Okamenjeno more“, „Crna ptica“, „Četiri zida ili tragikomedija o karantinu“, a kao scenaristkinja na kratkometražnom filmu „Krotki“ i nekolicini televizijskih serija. Trenutno u svojstvu scenaristkinje priprema više filmskih i TV projekata. Autorka je višestruko nagrađivanog romana za mlade „Crna ptica“ u izdanju „Kreativnog centra“ i zbirki pesama „Jagma“ (Nagrada „Mladi Dis“, 2020) i „Prsti u psećem krznu“. Živi i radi u Beogradu.

Jakša Lakićević, grafičar knjige i ilustrator, rođen je 1999. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2022. godine, na studijskom programu primenjena umetnost, na modulu „Grafika i knjiga“. Bavi se ilustracijom i dizajnom knjige, u slobodno vreme i grafikom. Ilustrovao je knjige izdavačkih kuća „Kreativni centar“ i „Kornet“. Pored toga je i posvećeni biciklista.