Danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom Odiseja predstavljamo novo izdanje za tinejdžere, roman „Crni Titan“ francuske književnice Florans Obri.

Florans Obri je francuska književnica i aktivistkinja. Rođena je 1968. godine u Bezansonu, gde je završila osnovne studije književnosti i jezika, a kasnije stekla i master diplomu iz geografije. Osim što piše, Florans Obri radi kao nastavnica i bibliotekarka. Članica je Charte des auteurs et illustrateurs jeunesse, udruženja koje se zalaže za jednaka prava pisaca i ilustratora knjiga za decu.

Autorka je više od dvadeset knjiga za decu i mlade i dobitnica nekoliko prestižnih francuskih nagrada. Njena dela obrađuju ozbiljne i osetljive teme, kao što su suicid (La Fille du monstre, 2019), alkoholizam kod adolescenata (Biture express, 2010), loši uslovi životinja u zatočeništvu (Titan Noir, 2018), i tako dalje.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „Crni Titan“

Roman Crni Titan osvojio je nekoliko nagrada, među kojima su najznačajnije Nagrada francuskih knjižara (2019), nagrada „Petruis“ za najbolji roman za omladinu (2019) i nagrada „Maja“ (2020), prva francuska nagrada koja se dodeljuje književnim delima koja doprinose pravima životinja. U njemu se Florans Obri bavi uslovima života životinja u zatočeništvu i ljudskim odnosom prema njima. Glavna junakinja romana je osamnaestogodišnja Elfi koja dobija posao u lokalnom okeanografskom parku. Iako nema iskustva sa životinjama, veruje da je to sasvim pristojan letnji posao. Veruje, takođe, i da su životinje u parku srećne i zadovoljne: „Iskreno, ne vidim u čemu je problem. Većina ovih životinja je rođena u kavezu, nikad nisu upoznale ništa drugo, i ne vidim kako bi mogle da pate što su zarobljene. Osim toga, da li životinje uopšte mogu biti nesrećne?“ Ubrzo će saznati da je istina sasvim drugačija.

Pored Elfine perspektive u kojoj saznajemo o svakodnevnom suživotu životinja i zaposlenih u parku, Florans Obri nudi još jednu, mnogo mračniju, i osvetljava užasavajuću realnost životinjske patnje u komercijalnim parkovima koji služe ljudskoj zabavi. Inspirisana istinitom pričom, napisala je roman koji je postao deo aktuelnih kampanja koje se zalažu za zatvaranje akvaparkova, zooloških vrtova i cirkusa širom sveta i suprotstavljaju moćnoj industriji izgrađenoj na pratnji inteligentnih, socijalnih živih bića kojima je uskraćeno sve ono što im je prirodno i važno za dobar život.

Autorka je inspiraciju za pisanje priče pronašla u dokumentarcu Blackfish (2013), priči o dresiranoj orki po imenu Tilikum. Tilikum je zarobljen u vodama nadomak Islanda kada je imao samo dve godine. Nakon godinu dana u akvarijumu zoološkog vrta, prebačen je u kanadski zabavni park i pridružen ženkama koje ga, međutim, nisu prihvatile, zbog čega su radnici parka bili primorani da ga premeste u manji akvarijum, neadekvatan za Tilikumovu veličinu i ubrzo je premešten u drugi park. Od 35 godina koliko je živeo, Tilikum je u zatočeništvu proveo 33 i iza sebe ostavio dvadesetak potomaka. Do kraja života je bio glavna atrakcija u nekoliko parkova širom sveta, međutim, to nije bio razlog što je skrenuo pažnju svetske javnosti na loše uslove u kojima žive orke u zatočeništvu.

Roman „Crni Titan“ treća je knjiga u projektu „I ti možeš da promeniš svet“ koji se sprovodi uz podršku programa Kreativna Evropa.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „Kako se zove glavna junakinja romana Crni Titan“.  Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do srede, 5. jula do 21 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!