Trideseto izdanje Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, biće održano od 17. do 22. septembra 2023. godine i u Glavnom takmičarskom programu ugostiće 14 predstava za decu iz celog sveta, po izboru selektora festivala, profesora dr Zorana Đerića. Program će ocenjivati tročlani međunarodni žiri i mladi žiri.

Uz već tradicionalnu nagradu za životno delo “Mali princ”, koju su za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu prethodnih godina dobijali velikani domaće kulture Branka Veselinović (2019), Minja Subota (2015), Timoti Džon Bajford (2014), Branko Milićević Kockica (2007), Ljubivoje Ršumović (2006), i mnogi drugi ugledni stvaraoci, ove godine će prvi put biti dodeljena i novoustanovljena nagrada za izuzetan doprinos teatrološkoj misli “Oton Tomanić”.

30. Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica od 17. do 22. septembra

Od 18. do 21. septembra će biti održan Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, na temu “Vreme i odgovornost u pozorištu za decu i mlade”. Na ovom forumu učestvovaće 30 izlagača iz 16 zemalja.

Prateći program festivala činiće četiri radionice namenjene kako profesionalcima, tako i roditeljima i deci različitog uzrasta, izložbe i promocije knjige, kao i bogat program u okviru selekcije “Trgovi i ulice”.

Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica jedan je od najznačajnijih festivala u regionu koji okuplja stvaraoce koji su svoj rad posvetili najmlađima. Sa fokusom na lutkarstvu ali i sa prostorom za druge umetničke forme, festival kontinuirano doprinosi promociji i razvoju pozorišta za decu u Srbiji. Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je 2005. godine nagrađen „Vukovom nagradom“, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji, dok je 2009. godine Međunarodnom festivalu pozorišta za decu Subotica dodeljena nagrada „Pro urbe“ za značajan doprinos razvitku i ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrednosti. Festival je dobitnik i specijalne Međunarodne nagrade za doprinos razvoju dramskog odgoja „Grozdanin kikot“ za 2009. koju dodeljuje Centar za dramski odgoj iz Mostara (BiH centar IDEA (Međunarodne asocijacije za dramu/pozorište i obrazovanje).

Foto: Damir Vujković