U sredu, 20. septembra, četvrtog dana 30. Međunarodnog festivala pozorišta za decu Subotica, u takmičarskom programu izvedene su tri predstave: “Paprika Janči i Đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske, “Žena-foka” slovačkog pozorišta “Anima-Act”, i “Noćna pesma” pozorišta “Leteća krava” iz Letonije.

Predstava “Paprika Janči i Đavolji jezik” Lutkarskog pozorišta Harlekin iz Mađarske,  izvedena na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta, zasnovana je na tradicionalnoj mađarskoj narodnoj bajci i popularnom heroju. U predstavi, u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu, kroz šumu putuje lutalica Paprika Janči. On postaje zatočenik veštice koja ga potom primorava da se uputi na opasnu potragu za paprikom.

Oliver Silner, autor, reditelj i glavni glumac u predstavi, osvrnuo se na značaj heroja Paprike Jančija u mađarskoj kulturi. “On je legenda. Pobeđuje sve ono što mi, obični ljudi, priželjkujemo da pobedimo – smrt, zlo, loše stvari u životu. Bilo bi kudikamo jednostavnije kad bismo mogli da se izborimo sa ovim stvarima premlaćivanjem, kao što on čini. Zavidimo mu na toj moći i zato ga volimo. Veoma je smešan i detinjast na dobar način, tako da deca mogu s njim da se poistovete. Veoma je dopadljiv junak.”

U Dečijem pozorištu Subotica izvedena je slovačka predstava “Žena-foka”, inspirisana mitom o inuitskom narodu. Glavna inspiracija predstavi bila je knjiga Klarise Pinkole Estes, Žene koje trče s vukovima. Priča je napisana izmišljenim jezikom inspirisanim govorom Inuita, koji zvukom podseća na hladnu atmosferu polarnog kruga. Naracija je u slikama, intonaciji i emocijama koje publiku pozivaju na intimno pozorišno iskustvo.

Autorka i glumica Lucia Svobodova o predstavi je rekla. “Originalna priča je veoma duboka. Ona ne govori samo o ženama-fokama u vodi, već metaforički takođe govori o tome kako je svima nama potreban dom kome možemo da se vratimo. Ne možemo da budemo samo poput hrčka koji trče u mestu i okreću točak. Reči koje koristimo u predstavi su na inuitskom jeziku, ali one nisu toliko važne koliko emocije i intonacija”.

 “Noćna pesma” u režiji Jevgenija Ibragimova izvedena je na sceni „Jadran” Narodnog pozorišta i predstavlja uličnu predstavu pod uticajem sufijskog folklora i inspirisana je poezijom u prozi Halila Džibrana. “On je autor, filozof, književnik, slikar, multikulturalna ličnost. Kao režiser sam predložio da tu njegovu filozofiju i poeziju u prozi praktično prebacimo na pozorišni jezik”, istakao je reditelj Ibragimov.

Ova predstava azijsku mudrost, ironiju i strahotne situacije, publici upućuje pouku o posledicama čovekovih dela. Zavodljiva forma Noćne pesme gledaocu implicira da nema potrebe da menja svet koji je već lep, već da sam mora da se menja i razvija.

“Popodne sa Zoranom Đerićem”, razgovor s prvim dobitnikom nove festivalske nagrade “Oton Tomanić,” održan je u Hotelu Patria. Na Otvorenom univerzitetu Subotica, održana je promocija knjige “Bajkologija za lutkare” Jovana Carana  u izdanju Biblioteka Lutkarstvo, Knjiga IV, Novi Sad.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, prikazan je ukrajinski animirani film “Mavka – zaštitnica šume”.

Održana je i radionica “Kućno pozorište” posvećena minijaturi u pozorišnoj umetnosti, koju je vodio Jovan Caran.

U četvrtak 21. septembra, petog dana festivala, publika će moći da pogleda predstave “Umetnost rata” Dečijeg pozorišta Instituta za blagostanje Kine (Scena „Jadran” Narodnog pozorišta, 10h), “I tako dalje” iz portugalskog pozorišta “S.A. Marionetas – Teatro e Bonecos”  (Dečje pozorište Subotica, 12h), i “Zmaj i princeze” iz Lutkarskog pozorišta Mostar u Bosni i Hercegovini (Scena “Jadran” Narodnog pozorišta, 17h).

Za 17:30 u sali 212 Otvorenog univerziteta Subotica, zakazana je promocija knjige “Lutka od vrtića do školske družine: lutkarski priručnik i zbirka igrokaza” Branke Rudman  u izdanju Školske knjige, Zagreb (21. septembar, 17:30). U Srpskom kulturnom centru Sveti Sava, od 19 časova biće predstavljena monografija “100 godina Duška Radovića” autorke Zorice Hadžić, koju je objavio Mascom.

U čevrtak će biti održana i radionica radijskog kanala za decu “Radio vrteška” koji se emituje na digitalnoj platformi RTS Planeta, na kojoj deca mogu da poslušaju kratke radio drame i saznaju koja je razlika u gledanju pozorišta i „slušanju pozorišta“.

U okviru filmskog programa u 11 časova u Bioskopu Eurocinema, biće prikazan belgijsko-nemački animirani film “Princeza Late i magični vodeni kamen”.

Foto Damir Vujković