Ovog leta nije bilo lako nabaviti karte za dugoočekivanu turneju Taylor Swift „The Eras”. Ogromna potražnja za kartama nije samo srušila servere sajta Ticketmaster, već je i podigla njihovu cenu toliko, da su neki morali da potroše nekoliko balkanskih plata da ih kupe. Zato, ako ste imali sreće da nabavite karte za neki od evropskih nastupa koji nam slede naredne godine, upijajte svaki momenat koncerta kako biste mogli kasnije da uživate u uspomenama. Međutim, ako niste srećnik koji će ići na njen koncert, nemojte žaliti. Sada se turneja može videti u bioskopima širom sveta: tri sata laganog i kvalitetno snimljenog filma sa nastupa savremene pop zvezde koja je na vrhuncu svoje karijere.

“Taylor Swift: The Eras Tour” je film sa turneje i nema nikakvih snimaka iza kulisa, ili snimaka kako Swift igra bilijar sa društvom iliti se ponaša bezobrazno u stilu The Band u „Poslednjem valceru“.

Početak filma je pogled na SoFi stadion u Los Anđelesu iz ptičije persektive, a Taylor Swift koji se spušta na binu, klanja se publici. Od tog momenta pa naredenih 168 minuta filma Tay se stalno nalazi u objektivu kamere. Da budemo iskreni, ima tu dosta detalja, ali je najbitnija zamisao turneje, koja jeste obuhvatanje brojnih albuma koje je pevačica objavila u periodu od prethodne turneje.

Kao što sam naslov sugeriše, ovaj film predstavlja žanrovski skok, putovanje kroz vreme, tj. kroz devet njenih studijskih albuma objavljenih nakon albuma „Fearless“ 2008. godine. Na početku čujemo pop bombu iz 2019. godine „Lover“, za koju je u momentu bila planirana zasebna turneja, ali je kasnije otkazana zbog pandemije. Dalje sledi poznati kantri-tveng album “Fearless“ koji je propraćen stručno pripremljenom horeografijom. Nakon toga, pevačica oblači plašt veštice i izvodi najbolje delove albuma “Evermore” iz 2020. Godine.

Dizajn produkcije je fenomenalan kao što se i očekivalo od Taylor Swift, s obzirom na veličinu njene turneje. Tokom izvođenja nekih pesama pojavljuju se ukleta stabla, a zatim nestaju, da bi ih na kratko zamenio vizuelni efekat zastrašujuće zmije veličine stadiona. Koncert se završava sa velikim hitovima iz 2014. godine, par akustičnih pesama, i onih sa najnovijeg albuma iz 2022. Godine, “Midnights”.

To je neverojatan podvig. Tokom jednog uzastopnog nastupa, Taylor Swift je naizmenično i ekscentrična umetnica, i kantri zvezda i istinska pop ikona. Ali, uprkos celom tom spektaklu, možda su ipak baš akustične pesme one koje se najduže zadržavaju u sećanju publike? Kao što “The Eras Tour” dokazuje iznova i iznova, prosto je nezamisivo šta sve Taylor Swift može da uradi sa instrumentom i snagom svog glasa.