Taylor Swift je listi veliki uspeh u svojoj bogatoj karijeri upravo dodala činjenicu da je postala milijarderka, tvrdi Bloombergova analiza.

Izdavačka kuća, koja vodi Bloomberg Billionaires Index, potvrdila je da njena ukupna neto vrednost sada iznosi 1.1 milijardu dolara, zahvaljujući rekordnoj turneji Eras, koja je ovog leta pomogla u jačanju američke privrede. Bloomberg je dodao da je Swift jedna od retkih izvođačica koja je dosegla status milijarderke samo na osnovu svoje muzike i koncerata.

Chris Leyden, direktor marketinga u SeatGeeku, ranije je rekao za CNN da „turneja Eras Taylor Swift ponovno ispisuje knjigu o ekonomiji zabave“. „Ona nije samo izvođačica – ona je ekonomski fenomen“, rekao je Leyden.

Taylor Swift je, osim stadionima, dominirala i bioskopima širom sveta. Prvog vikenda premijere, njen koncertni film Taylor Swift: The Eras Tour zaradio je oko 96 miliona dolara na blagajnama bioksopa u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, što ga čini najprofitabilnijim koncertnim filmom na domaćem tržištu u premijernom vikendu, piše AMC.

Turneja Eras bi mogla da zaradi 2.2 milijarde dolara samo od prodaje ulaznica u Severnoj Americi, prema podacima istraživanja iz avgusta koje je istraživačka kompanija QuestionPro dostavila CNN-u. Taj iznos predstavlja prodaju ulaznica za dosadašnje koncerte u SAD-u, kao i za drugi deo severnoameričke turneje koja se nastavlja sledeće godine, što bi je učinilo turnejom s najvećom zaradom ikada.

Turneja je donela i podsticaj američkoj privredi te se veruje da će zadnjih šest večeri turneje Eras u Los Angelesu gradu doneti 320 miliona dolara, procijenio je kalifornijski centar za poslove i privredu.

Taylor Swift je povećala prodaju čak i ulaznica za NFL utakmice. Naime, vest da će Tay doći na utakmicu 1. oktobra kako bi vijela zvezdu Kansas City Chiefsa Travisa Kelcea dovela je do porasta cena ulaznica za više od 40 posto – s 83 na 119 dolara.

Pevačica je postala kulturni fenomen, što je dodatno povećalo njen ekonomski uticaj. U gradovima u kojima je nastupala broj putnika u javnom prevozu je naglo porastao, kao i popunjenost hotela.

Swift je upravo izdala i novi album, 1989 (Taylor’s Version), što je nova verzija albuma 1989 koji je zaradio ukupno 10 nominacija za Grammy kada je objavljen. Taylor je ponovno snimila svih 16 pesama sa svog kultnog albuma i dodala još pet pesama te je tako nastala nova verzija ploče koja je pevačicu dovela na vrhunac svetske slave.

Pevačica je 2019. objavila da planira ponovno snimiti svojih prvih šest studijskih albuma nakon što je njena bivša izdavačka kuća prodala njene master snimke. Od tada je izdala Taylor’s Version za albume Red, Speak Now, Fearless i najnoviji 1989.

Foto: Instagram