Danas vam u saradnji sa izdavačkom kućom Odiseja predstavljamo novo izdanje za tinejdžere, roman „U svojoj glavi sam kul“ nagrađivane švedske književnice Lise Bjerb, a kao što ste mogli da pročitate u naslovu tu su i pokloni za vas, zato pažljivo čitajte jer vas na kraju teksta očekuje poziv na akciju!

Knjige za tinejdžere koje se bave mentalnim zdravljem mladih sve su popularnije i predstavljaju odličan način da se bolje razume ova problematika. Jedan od takvih romana je i U svojoj glavi sam kul (Odiseja, 2023) nagrađivane švedske književnice Lise Bjerbu, koji kroz duhovite dnevničke zapise jedne tinejdžerke pruža intiman uvid u borbu s anksioznošću.

Odiseja i Super Teen predstavljaju i poklanjaju roman „U svojoj glavi sam kul“

Glavna junakinja Liv se sa ocem preselila iz Stokholma u maleni švedski grad. Preseljenje u kuću u unutrašnjosti dugo je bio san Livinog oca, dok je promena sredine za nju više nalik na noćnu moru. Naime, Liv je ekstremno stidljiva – introvertna i upoznavanje novih ljudi joj nikako ne ide od ruke. Njen prilično ekstrovertni otac dao joj je savet koji ona prosto ne ume da upotrebi: „Zamisli da si Bijonse!“ No Liv sebe vidi kao nekoga dijametralno suprotnog od samouverene „kraljice“. Iako u teoriji zna kako funkcioniše socijalizacija, nešto joj jednostavno ne dozvoljava da tu teoriju primeni u praksi: „Nije da ne znam kako dijalog funkcioniše, nisam glupa. Čujem i kad nastanu pauze, shvatam da treba ja da ih popunim. Znam da bih sve rešila ako bih i sama postavila neko pitanje, osmehnula se na pravom mestu, ubacila neki kikot, ponudila nešto. Znam sve to. Pa ipak sedim ovde kao idiot […] Potpuno sam nepomična, kao da sam od kamena.“

S druge strane, Liv zna da je duboko u sebi kul. Pametna je, duhovita i visprena, samo nije u stanju da sve to izrazi. Polazak u novu školu podrazumeva sticanje novih prijatelja, a kako će steći nove prijatelje kada zanemi na obično „ćao“? Preopterećena „signalima“ spoljnog sveta, Liv preterano analizira svaku situaciju. Čak i čekanje autobusa na stanici „usred ničega“ za nju je nezamisliv stres. Da li će je vozač videti? Da li mora da maše? Da li će morati da sedne pored nekoga… i razgovara? Kada konačno uđe u autobus, skenira putnike pogledom kako bi ih kategorisala. Izdvajaju se momak koji čita Zločin i kaznu (prema tome, dobija nadimak Dostojevski) i devojka koja igra igricu Kendikraš na telefonu (dakle: Kendikraš). I sami na neki način autsajderi, njih dvoje će pomoći Liv da se uklopi u novu sredinu, ma koliko se ona opirala. I taman kad se učini da sve polako dolazi na svoje, Liv će se onesvestiti usred prezentacije na času. To, naravno, neće smeti da prizna ocu koji je, otkako je Liv ostala bez majke, podredio svoj život njenom odgajanju. Liv je ubeđena da mu je celog života predstavljala izvesnu kočnicu i zbog toga je bez reči pristala na selidbu. Njen otac je svestan da Liv ima određenih poteškoća u socijalizaciji i ponekad je isuviše zaštitnički nastrojen. Njihov odnos je skladan i divno opisan, ali nije idealan. Budući da je sâm ekstrovertan, ne razume u potpunosti poteškoće sa kojima se Liv suočava svakog dana. Zbog toga, iako nasmrt preplašena, ona odlučuje da prećuti nemili događaj iz učionice i sama istraži šta sa njom nije u redu.

Lisa Bjerbu (1980) je čuvena švedska književnica za decu i mlade. Prvu knjigu Velika knjiga greha (Stora syndboken) napisala je zajedno sa Elin Lindel 2006. godine i za nju dobila nagradu „Karl fon Line“. Prvo samostalno delo bio je tinejdžerski roman Tako logično da svi osim tebe razumeju (Det är så logiskt alla fattar utom du, 2010), nakon čega je usledio roman Sve što kažem je istina (Allt jag säger är sant, 2012) za koji je dobila prestižnu nagradu „Nils Holgerson“. Od tada je napisala više od dvadeset knjiga za decu i mlade a 2018. godine dodeljena joj je jedna od najvažnijih nagrada za dečje pisce ALMA.

Danas je Lisa Bjerbu poznata širom sveta po romanima u kojima se bavi dečjim osećanjima i strahovima. Njene knjige osvrću se na svakodnevne probleme dece, kao što su stres koji izaziva obrazovanje, nedostatak perspektive i mentalni poremećaji. Roman U svojoj glavi sam kul (Inuti huvudet är jag kul, 2018) jedan je od poznatijih romana Lise Bjerbu i deo je Odisejinog projekta „I ti možeš da promeniš svet“ koji se sprovodi uz podršku programa Kreativna Evropa.

U naslovu ste pročitali da poklanjamo ovaj sjajan roman. Da biste učestovali u akciji potrebno je da nam se javite na mail redakcija@superteen.rs i odgovorite na pitanje „U kojoj državi živi Liv“. Pored toga nam napišite svoje podatke – ime, prezime, adresu, grad, kontakt telefon i godište. Igramo se do nedelje, 31.03. do 21 časova, a potom ćemo imena dva dobitnika romana „U svojoj glavi sam kul“ objaviti na našem IG  profilu. I da ova akcija je internacionalna!