U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta na Banovom brdu, 17. i 18. maja održaće se treći Naučni piknik pod sloganom „Misli zeleno“, u organizaciji Festivala nauke i u saradnji sa Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i kompanijom Yettel.

„Ovo je logičan nastavak našeg konstantnog rada na polju promocije nauke. Cilj ove manifestacije je da se održivi razvoj učini delom svakodnevice, kao i da inspiriše ljude da uz jednostavne promene smanje svoj negativni uticaj na okruženje, stave fokus na prirodu i zaštite je“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke.

Ulaz na Naučni piknik je besplatan za sve zainteresovane.

Na Naučnom pikniku posetiocima će biti predstavljene naučne priče kroz interaktivne postavke, radionice i vođene ture kroz Arboretum u saradnji sa fakultetima, prvenstveno domaćinom – Šumarskim fakultetom Beogradskog univerziteta, institutima i organizacijama civilnog društva. Uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, zainteresovani svih uzrasta naučiće kako da očuvamo, popravimo i uživamo duže u našem prirodnom okruženju.

Kompanija Yettel je partner Naučnog piknika.

„Zaštita životne sredine je imperativ, i za kompanije, i za pojedince, a edukacija najbolji put.  Upravo zato je ova manifestacija značajna, jer na prijemčiv i razumljiv način deci i mladima približava ekološke teme i daje smernice za očuvanje prirode ,“ rekla je Milica Begenišić, ESG menadžerka u Yettelu.

Program Naučnog piknika je namenjen svima, a prvenstveno deci i mladima koji treba da savladaju ekološke teme i postanu svesni svog okruženja i uticaja koji imaju na njega. Pored radionica za decu školskog uzrasta, biće organizovan i niz aktivnosti za najmlađe, ali i program za srednjoškolce i studente.

U skladu sa ovim, prijatelj piknika Ball Packaging Europe zajedno sa svojim međunarodnim projektom “Svaka limenka se računa” želi da inspiriše i motiviše najmlađe sugrađane da recikliraju, pre svega aluminijumsku ambalažu za piće – limenke, jer aluminijum može da se reciklira neograničen broj puta sa minimalnim gubicima.

Arboretum Šumarskog fakulteta se prostire na 3,5 hektara i predstavlja jedinstveno prirodno dobro koje sa ljubavlju održavaju studenti i profesori ovog fakulteta. Ovo je zelena površina sa specifičnom namenom i ima izuzetnu botaničku i pejzažno-arhitektonsku vrednost. Arboretum je 2011. godine proglašen za zaštićeno prirodno područje lokalnog karaktera.