Posle impresivne desetogodišnje vladavine „Avatara“ box office listama, „Avengers: Endgame“ zvanično je zabacio sa trona sci-fi ep Jamesa Camerona i postao najveći film svih vremena.

U subotu, blokbaster iza koga stoje produkcije Disney i Marvel, prešao je 2,7892 milijarde dolara na globalnim listama bioskopskih zarada. Kada se prodaju ulaznice za vikend, „Avengers: Endgame” će premašiti iznos od 500.000 dolara koliko je potrebno da bi se nadmašila cifra od $ 2.7897 milijarde koliko je inkasirao “Avatar”.

„Avengers: Endgame“ je zaradio 853 miliona dolara u Amercic, što ga je učinilo drugim filmom u Severnoj Americi iza „Star Wars: The Force Awesens“ (936 miliona dolara). Na međunarodnom planu, prikupio je moćnih 1,9 milijardi dolara, naročito u Kini (629 miliona dolara), Velikoj Britaniji (114 miliona dolara), Južnoj Koreji (105 miliona dolara), Brazilu (85 miliona dolara) i Meksiku (77 miliona dolara).

Disney, koji nikada nije bio odlučniji da dostigne vrhunsku slavu, ponovo je pustio „Avengers: Endgame“ u bioskope prošlog meseca sa dodatnim snimcima u pokušaju da pobedi „Avatar“.

Pošto je Disney kupio Fox za 71,3 milijarde dolara, „Avatar“ je sada deo Disney imperije. To znači da je kompanija Buena Vista trenutno dom sedam od deset najboljih filmova svih vremena.

Predsednik Marvela Kevin Feige objavio je podatke na prezentaciji studija na konvenciji Comic-Con u San Diegu u subotu.

„Velika čestitka timovima Marvel Studios i Walt Disney Studios, i hvala fanovima širom sveta koji su podigli„ Avengers: Endgame “na ove istorijske visine”, rekao je Alan Horn, predsednik i glavni kreativni direktor Disneya.

„Naravno, čak i nakon dekade, uticaj ‘Avatara’ Jamesa Camerona ostaje snažan kao i uvek, a zapanjujuća dostignuća oba ova filma su kontinuirani dokaz moći filmova da pomere ljude i povežu ih u zajedničkom iskustvu. Talentovani filmski stvaraoci iza ovih svetova imaju mnogo toga da nam još pokažu, a mi se radujemo budućnosti i Marvel Cinematic Universe i Pandore.”, dodao je Alan Horn.

“Avengers: Endgame” postavili su brojne rekorde od debija u aprilu. Superherojsko ostvarenje tako ima titulu najveće globalne vikend zarade sa 1,2 milijarde dolara, najboljeg domaćeg lansiranja sa 357 miliona dolara, najveću pretprodaju karata u Kini sa 110 miliona dolara…

„Avengers: Endgame“, je 22. film u portfoliju Marvel Cinematic Universe, u njemu su glumačku zvezde kao što su Robert Downey Jr. kao Iron Man, Chris Evans kao Captain America, Brie Larson kao Captain Marvel, Chris Hemsworth kao Thor, Scarlett Johansson kao Black Widow, Mark Ruffalo kao Hulk and Paul Rudd as Ant-Man.