Vikend, subota, idealno vreme da iskušaš svoje kuvarsko umeće i da pokušaš da napraviš svoje ginger kolačiće. Za početak, baci se na izradu super slatkih čovečuljaka koje viđamo po inostranim reklama, neizbežan su deo prazničnih filmovai serija. A veruj nam nije uopšte teško da ih napaviš.
Za ginger kolačiće je potrebno sledeće:
500 g glatkog brašna (ako želiš tamnije kolačiće koristi crno brašno)
2 kašike praška za pecivo
3 jaja
400 g meda
narendana kora od limuna
4 kašike ulja
2 kašike začina za medenjake
Jaja, med, ulje i limunovu koricu izmešaj mikserom. U drugoj posudi pomešaj suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i začin za medenjake, pa sve to dodaj prvoj izmiksanoj smesi. Rukama zamesi testo, zamotaj u providnu foliju i ostavi da odstoji pola sata u frižideru. Potom izvadi testo i razvuci ga oklagijom na pobrašnjenoj podlozi na debljinu od otprilike pola centimetra. Kalupima vadi čovečuljke i slaži ih u pleh, na papir za pečenje. Peci ih u rerni na 175 stepeni desetak minuta. Kad su gotovi, neka se dobro ohlade, a nakon toga ih ukrasi po želji: jestivim bojama, perlicama za kolače ili šarenim mrvicama. Naravno, uvek možeš zamoliti mamu ili baku da ti malo pomognu. Na kraju ćeš imati super prazničnu poslasticu. Prijatno!
Foto: azerbaijan_stockers / Freepik i salvador ulier from Pixabay
[…] Tokom raspusta imaš dosta vremena za isprobavanje: u maminom ili bakinom kuvaru pronađi neki zanimljiv recept, a ako poželiš da napraviš nešto sasvim novo, guglaj malo po internetu: danas ima mnogo online […]