Sada kada ste se ponovo vratili u školske klupe važno je da budete maksimalno fokusirani i koncentrisani kako bi što lakše savladali gradivo. Ali nekima od vas se čini da ne možete da se setite svakodnevnih stvari, poput toga gde je ključ, gde su patike za fizičko… Probleme ovog tipa mnogi su već iskusil, a stres, umor i dehidracija mogu ih dodatno pogoršati. Srećom, pamćenje se može popraviti, važno je samo u jelovnik uneti nutritivno bogate namirnice.

Ako želite pomoći svom mozgu da bolje funkcioniše, obavazno odaberi ove tri namirnice.

Borovnice

Naučnici su dokazali da borovnice sprečavaju ili usporavaju kognitivni pad zahvaljujući visokom udelu antioksidanta.
Istraživanje provedeno 2012. godine na univerzitetu Harvard otkrilo je da su žene koje su jele barem jednu šolju borovnica dnevno značajno popravile pamćenje, a mentalno starenje su odgodile za dve i po godine.
Borovnice možete jesti sveže ili smrznute, u obliku džema, dodati ih u zobenu kašu i jogurt ili napraviti od njih sok.

Kakao u prahu
Sasvim sigurno ste čuli da čokolada ima mnogo prednosti, a kakao u prahu je zapravo tamna čokolada. Flavoni u kakau povezuju se s poboljšanom kognitivnom funkcijom. Naime, kakao sadrži epikatehin koji poboljšava cirkulaciju i rast krvnih sudova. Bolji protok krvi znači više kiseonika u mozgu, a time i njegovu bolju funkciju.
Pripazite samo da ne odaberete kakao koji je previše obrađen, odnosno koji nema gorak okus jer se tim procesom uništavaju flavoni. Kakaov prah možete dodati jogurtu ili umešati u šoljicu kafe.

Kafa
Pokazalo se da kofein u kafi povećava budnost, popravlja raspoloženje i podstiče kognitivne funkcije. Smatra se da koristi za mozak iz kafe dolaze zbog kombinacije kofeina i antioksidansa.
U kafi možete uživati i kada je topla i hladna, a neki je čak dodaju u smoothie. Ali nemojte baš da preterate sa kafom.

Izvor: Index.hr

Foto: Image by allanlau2000 on Pixabay