Složićete sa sa nama da nije uvek lako učiti, a naročito kad trebaš da učiš neko dosadno gradivo. Ipak, što se mora nije teško, a nauka je pronašla i nekoliko tehnikama koji će ti olakšati učenje.

Uči iste informacije na različite načine

Istraživanje sprovedeno 2008. godine pokazalo je da određeni načini učenja stimuliše mozak na različite načine. To znači da iste informacije moramo učiti na više različitih načina, prenosi Daniel Wong. Naime, što je više delova mozga aktivirano, time će lakše zapamtiti određenu informaciju, odnosno gradivo.

Sad se pitaš koji su to načini. Dakle možeš čitati iz knjige, vaditi beleške i ponavljati iz njih, napraviti ‘mentalnu’ mapu, učiti u grupi ili naglas. Naravno da nećeš moći odjednom učiti na sve ove načine, ali probaj da kombinuješ nekoliko vrsta učenja.

Uči nekoliko predmeta isti dan, nemoj se fokusirati samo na jedan

Istraživanja su pokazala da ćeš teže zapamtiti gradivo ako samo njega budeš učio/učila tokom jednog dana. Umesto toga, bolje je da kombinuješ, odnosno učiš više različitih predmeta u jednom danu, a ne samo jedan. Možda misliš da je lakše fokusirati se na jedan predmet, ali zapravo je stvar potpuno suprotna.

Na primer: ako se pripremaš za kontrolni iz matematike, fizike i hemije, najbolje je da dnevno ponoviš svaki od ovih predmeta. Tako ćeš lakše zapamtiti, a opet ti neće biti previše jednog te istog gradiva.

Uvek sedi u prvim klupama

I ne, ne moraš se bojati da će ti fdruštvo iz razreda reći da si štreber. Kako kaže Daniel Wong, učenici koji imaju naviku da sede u prvim klupama imaju bolje rezultate na testovima i bolje ocene. S obzirom na to, možda bi i ti mogao/mogla primeniti ovaj trik. Ko zna, možda stvarno uhvatiš neku bolju ocenu!

Reši se stvari koje te dekoncentrišu

Kad učiš, od sebe skloni sve što bi moglo da te dekoncentriše. Tu prvenstveno mislimo na mobilni, laptop, ugasi TV i sve ostalo što te i inače odvlači od učenja. Ove stvari jako smetaju tvojoj koncentraciji i tako ti onemogućavaju da lakše i brže naučiš gradivo.