Tvoja najbolja drugarica je verovatno najbliža osoba koju imaš u životu. Ona zna sve o tebi, nekada što ne znaš ni sama i jedna drugoj možete sve da kažete… ali, da li je to stvarno tako? Bez obzira koliko ste vas dve bliske, evo nekoliko stvari koje ne bi trebala da kažeš najboljoj drugarici.

Stvarno ćeš to da obučeš?

Spremate se za neku žurku i BFF ti pokaže stajling. Vidiš da ti odevni komadi ne idu zajedno, a želiš da joj to staviš do znanja. Prvo što ti pada na pamet je da joj se nasmeješ u facu i kažeš joj da nikako ne oblači to, ali čekaj! Vrlo je verovatno da je ona taj autfit birala dugo i pažljivo i da se njoj to baš dopada. Zbog toga ne treba da učiniš da se oseća loše zbog tebe.

Ublaži: Ako si sto posto sigurna da tvoja BFF ne treba da nosi autfit koji je izabrala, naravno da treba da joj kažeš, ali moraš da nađeš način da je pritom ne povrediš. Pokušaj sa nečim kao što je: mislim da bi ti bolje stajala ona moja roze haljina koju voliš ili ovo drugo ti stoji mnogo bolje nego to. Tako ćeš joj staviti do znanja da postoje i autfiti u kojima će izgledati bolje.

Šta vidiš u tom dečku?

Tvoja BFF se zagledala u dečka koji uopšte nije za nju, i ti to vidiš. Međutim, u ovoj situaciji je najbolje da se ne mešaš, jer koliko god da je voliš, ne možeš da utičeš na njen ukus. Hitne situacije u kojima moraš da reaguješ su ako je on alkoholičar, narkoman ili radi neke druge nelegalne stvari. U svakom drugom slučaju, nemoj u to da se mešaš jer ćeš pre svega ti izgledati ljubomorno.

Ublaži: Ako ti je stalo do toga da joj ipak kažeš svoje mišljenje, onda joj, bez uvijanja, ispričaj sve što znaš o tom dečku, i njegove vrline i njegove mane. Posle neka na njoj bude da odluči šta će s njim da radi, a ti si svoj deo posla obavila.

Nemaš pojma to da radiš!

Na primer, tvoja BFF želi da postane nova Camilla Cabello, a nije svesna toga da nema ni vokalne posobnosti, a ni mogućnosti da to bude. Želiš to da joj staviš do znanja, ali ne znaš kako?

Ublaži: Nikako joj nemoj reći da je užasna u pevanju ili da ne zna da to radi ili nešto slično. Tako ćeš je samo povrediti i ubiti joj ambiciju i posle se nikada neće posvetiti sebi do kraja. Umesto toga, predloži joj da se bavim nečim drugim u čemu je bolja, npr. ples, gluma, slikanje i slično. Svako ima neki svoj jedinstveni talenat, ali nekada ga nije svestan, pa mora da ga podseti neko sa strane.

Ne treba ti više prijatelja, imaš mene!

Videla si je da se druži sa nekim novim ljudima, da ju je neko zvao na neku žurku i sada si rešila da joj staviš do znanja da si joj samo ti dovoljna. Zapravo, to je jako pogrešno.

Ublaži: Pokušaj da shvatiš da se ljudi ne mogu družiti uvek sa jednom osobom. Ti si joj najbolja drugarica i to ćeš uvek biti, ali i jedna i druga treba da imate i prijatelje sa strane. Tako se poboljšavaju odnosi, povećava društvo i uvek je zabavnije.

Znam da sam obećala, ali…

Dala si obećanje svojoj najboljoj drugarici, bez obzira da li je u pitanju nešto vezano za školu ili nešto van škole, ali iskrsle su nepredviđene okolnosti, i sada moraš to obećanja da prekršiš. Ne znaš kako da joj kažeš, a da se ne naljuti, ali si sprečena da ga održiš…

Ublaži: Nikada ne bi trebala da kršiš obećanja, pogotovo ne ona koja si dala svojoj najboljoj drugarici. Ali, kada su već okolnosti takve kakve jesu, moraš da prekršiš obećanje, ali isto tako iskreno da kažeš o čemu se radi. Predstavi joj situaciju onakvom kakva stvarno jeste, i pošto ti je najbolja drugarica, ona će to razumeti. Ali, u budućnosti se trudi da sve lepo isplaniraš na vreme.

Bila bi mnogo lepša kada bi…

Ti voliš da se šminkaš i totalno si opsednuta ovim modnim trendom, ali tvoja BFF nije takva. Ona je više sportski tip, voli da izlazi bez šminke i ne sviđa joj se što i tebi. Sada si ti rešila da je promeniš, ali čekaj…

Ublaži: Pre svega, najbolja drugarica ti jeste najbolja drugarica jer je voliš zbog onoga što ona jeste. Voliš njen izgled, karakter i navike. Nikako ne smeš da je obeshrabriš i pokažeš joj da se tebi nešto na njoj toliko ne dopada da to moraš da promeniš. Umesto da joj direktno daš do znanja šta ti se kod nje ne sviđa, bolje joj to pokaži. Na primer, kada sledeći put dođe kod tebe, gledajte zajedno makeup tutorijale, pa se možda i ona zainteresuje za to. Ili je pitaj da na njoj vežbaš šminkanje i tako joj pokažeš kako bi lepše izgledala.

Ne mogu večeras da se vidim sa tobom. Imam planove sa dečkom.

Upoznala si sjajnog dečka, sa kojim ti je lepo i sa kojim želiš da provodiš sedam dana u nedelji. Sada misliš da bi tvoja BFF trebala da razume tvoju potrebu da stalno budeš sa njim, a da vaša viđanja stalno i neprekidno odlažeš… Ali, to nije baš tako. Najbolja drugarica može donekle to da razume, ali ako počneš da zapostavljaš prijateljstvo, koliko god da te voli, moraće da se udalji od tebe.

Ublaži: Pronađi balans i vreme i za vezu i za prijateljstvo. Bez obzira koliko si zaljubljena, i tvoj novi dečko mora da razume tvoje vreme za prijatelje. Izaberi kojim danima ćeš se viđati sa društvom, organizuj zajednička druženja sa tvojim i njegovim društvom, i nikada, ali baš nikada nemoj zapostavljati prijatelje zbog dečka.

Mislim da se sviđam tvom dečku

Ovo može da bude jaaako, jako bolno. Primetila si da te dečko tvoje drugarice gleda drugačije nego što bi trebalo, i sada si u panici, ne znaš kako to da joj kažeš. Nikako nemoj biti gruba.

Ublaži: Pokušaj da joj kažeš otvoreno šta misliš o njemu i o njegovom ponašanju. Kaži iskreno šta si primetila, ali ostavi otvorenu opciju za to da ti se možda učinilo, i reci joj da ipak to bolje proveri. Moraš da budeš iskrena sa njom, ali nikako ne smeš da je povrediš na ovaj način.

Priredila: Nikoleta Jovičić

People photo created by yanalya – www.freepik.com