Greta Thunberg, šesnaestogodišnja Šveđanka, je napravila dar-mar svojim izlaganjem o klimatskim promenama koje se događaju na našoj planeti. Takođe je organizovala i globalni pokret mladih koji nastoje da skrenu pažnju na klimatske probleme i promene. I zbog svojih napora i rada je nominovana za Nobelovu nagradu za mir.

Thunbergova se povodom nominacije oglasila na Tviteru porukom: „Veoma sam počastvovana i zahvalna na ovoj nominaciji”.

Mlada Šveđanka je privukla pažnju javnosti kada je prestala da ide u školu i počela da sama samcata protestuje ispred švedskog parlamenta u nadi da će skrenuti pažnju nadležnih na planetarne probleme. Tokom meseci, Greta je oko sebe okupila zavidan broj boraca za zdravu sredinu, okolinu i prirodu i organizovala #FridaysForFuture kampanju koja okuplja studente u preko 100 zemalja širom planete.

„Živimo u zanimljivom vremenu i nešto će se sigurno dogoditi” rekla je Thunberg u jednom intervjuu. „Promene su na horizontu, ali kakve će to promene biti je do nas samih.”

Ako Greta dobije Nobelovu nagradu biće najmlađa dobitnica u istoriji. Prethodni najmlađi kandidat je bila Malala Yousafzai koja je imala 17 godina.

Dodela Nobelove nagrade se održava svake godine, početkom oktobra.

Tekst: Milan Krunić

Foto: Instagram