Moraš da se suočiš s tim- raskidi jesu teški. Okeani suza, neutešna si, beskrajno dugo razgovaraš sa drugaricom, ali čini ti da ništa ne pomaže. I dok tako jedeš ko zna koju već kuglu sladoleda, razmišljaš: Da li da ga otpratim na Instagramu? Kako da se ponašam kad ga vidim? Da li da nosim i dalje njegove stvari? I najbitnije pitanje – kako što pre da ga prebolim?

Pričali smo sa raznim psiholozima pokušavajući da dođemo do odgovora. Možda ne postoji ultimativno rešenje koja svima pomaže, ali evo nekoliko saveta eksperata koji ti mogu prilično pomoći:

Shvati da je totalno u redu da se ponekad osećaš loše
Ako ti se plače, ako ti se ne izlazi iz sobe i ako samo želiš da sažaljevaš samu sebe u tim trenucima-čudno je-ali to je totalno u redu! Jak emocionalni bol može uticati nepovoljno na tvoje raspoloženje i najbitnije u tim trenucima je da ne kriješ svoja osećanja! Ako ih budeš skrivala, to će jaako nepovoljno uticati na tebe i loše neraspoloženje se može produžiti i više nego što si planirala.

Analiziraj svoju prethodnu vezu
Ne svakog dana i ne neprestano, ali svakako treba da analiziraš. Kakav je bio raskid? Ko je raskinuo? Zašto je raskinuo? Moraš da budeš svesna svih ovih činjenica kako bi bila spremna na novu vezu. Tako ćeš, uostalom, i shvatiti da je taj raskid morao da se dogodi.

Okruži se pozitivnim ljudima
Okruženje je jako bitno i zbog raspoloženja i zbog emocija koje će kod tebe izazivati. Tvoja BFF, roditelji, braća ili sestre, ili neko sa strane mogu ti pomoći više nego što očekuješ.

Postavi sebi granice
Kada završiš sa plakanjem, tešenjem sa drugaricama i slično, vreme je da nastaviš dalje. Postavi sebi granice u smislu šta smeš, a šta ne smeš da radiš. Uhođenje na društvenim mrežama, gledanje starih slika i poruka ili bilo kakvo podsećanje na vezu, moraju da prestanu.
Psiholozi takođe savetuju da ne donosite impulsivne odluke na osnovu trenutnih emocija. To može dovesti do nepotrebne drame i još gorih osećanja. Na primer, trenutno se iznerviraš i otpratiš bivšeg sa društvenih mreža. U nekom trenutku ćeš možda shvatiti da to i nije bila najbolja odluka, pa ćeš se zbog brzopletosti još više kajati.

Fokusiraj se na sebe
Umesto da konstantno tražiš mane u tome što si sada sama, pokušaj da nađeš prednosti. Mnogo je lepše biti sam, nego gubiti vreme u toksičnoj vezi, samo da ne bi bio sam. Zadaj sebi nove ciljeve, fokusiraj se na svoje talente i interesovanja i provodi kvalitetnom vreme sa sobom.

Razmisli o tome šta želiš od sledeće veze
Napravi listu vrlina i mana koje ti odgovaraju ili koje ti ne odgovaraju kod ljudi. Iz poslednjeg raskida si dosta naučila i sada znaš još jednu stvar više koju tražiš od sledeće veze. Ovo će ti pomoći da ne pogrešiš sledeći put, kao i da shvatiš zašto je ovaj raskid bio dobar za tebe.

Priredila: Nikoleta Jovičić

People photo created by yanalya – www.freepik.com