Greta Thunberg je rođena 3. januara 2003. godine, u Švedskoj. Majka, Malena Ernman, je operska pevačica i članica Švedske kraljevske muzičke akademije dok se otac, Svante Thunberg, bavi glumom.

Tokom 2018. godine, Greta je odlučila da napusti školu i posveti se političkom aktivizmu. Ideja joj je bila da skrene pažnju javnosti na globalno zagrevanje koje je dovelo do ogromnih požara u Švedskoj tokom te godine.

Svoje nezadovoljstvo, ova mlada učenica, je izražavala mirnim sedenjem ispred Riksdaga, švedskog parlamenta, u kome se donose najbitnije odluke. U rukama je držala natpis „Školski štrajk protiv klimatskih promena“. Sve ovo se odigravalo tačno u vreme kada je trebala da ide u školu. Iako je isprva delovalo da je sama u svom protestu, ostali učenici širom planete su se angažovali da pomognu Greti i u narednim mesecima ovaj pokret je brojao preko 20.000 učenika koji su štrajkovali u više od 270 gradova širom sveta.

Izvor: Wikipedia

Napisala je rad na temu „Klima i mladi ljudi” za koji je dobila i nagradu. Takođe je bila nominovana i za nagradu od strane elektične kompanije Telge Energi, ali ju je odbila jer bi morala da ide avionom na ceremoniju. Takođe je i dobitnik Fryshusetove nagrade za uzor mladima.

Tokom 2018. godine, Greta je učestvovala u demonstracijama „Poket za Klimu” ispred Evropskog parlamenta u Briselu. Iste godine su ona i njena porodica otišli u London električnim automobilom kako bi se mlada Thunbergova obratila borcima za životnu sredinu ispred Britanskog parlamenta.

U novembru, Greta se obratila prisutnima na čuvenoj konferenciji TEDx u Stokholmu gde je govorila o tome kako dok su se druga deca bezbrižno igrala ona je polako shvatala kakve sve nepogode donose nagle klimatske promene i šta će se sve desiti ako ljudi ništa ne preduzmu. „Svet se ne menja tako što se igrate po pravilima, jer su ona pogrešna i moramo ih promeniti”– rekla je mlada aktivistkinja.

Tokom decembra, ona se obratila i samitu COP24 u Ujedinjenim nacijama.

Pred kraj godine, Greti je dijagnostikovan Aspergerov sindrom i da je kompulsivno opsesivna na granici autizma. Za Novu godinu, Greta je poželela od svojih roditelja da daju svoj doprinos klimatskim promenama tako što će prestati da lete avionom i da jedu isključivo biljnu hranu.

Početkom 2019. Thunbergova je putovala na svetski ekonomski skup u Davosu vozom, za šta joj je trebalo 32 sata, dok je većina drugih govornika došla avionom.

„Pojedini ljudi, kompanije i većina onih koji se nešto pitaju tačno znaju šta rade, a sve u cilju zgrtanja nezamislivih količina novca. Mislim da većina vas ovde, danas, pripada pomenutima. Ali došlo je vreme za promene, jer nam je planeta u plamenu. I vreme je za strah. Jer ako ovako nastavimo, mladim generacijama neće ostati… ništa. Čak ni nada.”

U februaru, Greta se obratila Evropskom ekonomskom i društvenom komitetu, gde je zahtevala da se donesu zakoni koji bi umanjili proizvodnju ugljen-dioksida za najmanje 80% do 2030. godine.

Početkom marta 2019. godine Greta Thunberg je nominovana za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir.