Od malena nas uče da nikako ne treba preskočiti dorčak jer je on najvažniji obrok tokom dana. A kada na to dodate reči stručnjaka, da ukoliko ne pojedete nešto ujutro sredinom dana možete da se suočite s glavoboljom, malaksalošću i manjkom koncentracije. Ali, nije dovoljno samo jesti, već morate pazite I šta ćete doručkovati.

Veoma je važno da jutro započnete kvalitetnim namirnicama, a stručnjaci savetuju da izbegavate proizvode iz pekare, voćne jogurte i masne, visko kalorične obroke.

Proizvodi iz pekara mame nas prvo mirisiom, a potom okusom i zaista stvaraju osećaj sitosti, ali često sadrže velike količine aditiva, soli i šećera, što nije dobra kombinacija za početak dana. So zadržava vodu u organizmu, a masti su teško probavljive. Osim toga, ovi proizvodi nemaju nikakvu nutritivnu vrednosti pa je bolje preskočiti ulazak u pekaru.

Mnogi za doručak biraju voćne jogurte koji su zbog količine šećera i aditiva koje sadrže generalno loši za zdravlje. Umesto da posegnete za voćnim jogurtom koji nema gotovo nikakve nutritivne vrednosti, bolje pojedite pravo voće ili sami napravite sok od svežeg voća i povrća ili voće dodajte u obični jogurt.

Za doručak treba izbegavati i masnu i kaloričnu hranu poput prženih jaja, belog hleba, majoneza, konasica itd. Vaš organizam će ove namirnice teško probavljati, a nezdrave masnoće pretvoriće se u masno tkivo.

Food photo created by freepik – www.freepik.com