Kada imaš tonu obaveza, može da bude jako teško da zaspiš i odspavaš predviđenih 8-10 sati. Nekima je potrebno svega nekoliko sekundi da zaspe, dok se drugi ljudi muče po nekoliko sati bez rezultata. Ako pripadate drugoj grupi, spremili smo vam nekoliko načina uz pomoć kojih ćete (možda) uspeti da zaspite lakše, pa možete ih probati sledeći put.

Istuširaj se toplom vodom

Studije su pokazale da tuširanje toplom vodom može biti jako korisno. Nakon podizanja temperature tela, ulazite u hladniju okolinu koja će temperaturu vašeg tela spustiti i time usporiti metabolizam, što vaše telo priprema za spavanje. Ako ovo primenjujete svako veče, može vam pomoći da više nemate problema sa nesanicom.

Utišaj sve oko sebe

Uključen TV ili muzika može vam znatno otežati da zaspite. Umesto toga, napravite tišinu oko sebe koja će vam pomoći da zaspite lakše.

Vežbaj tokom dana

Vežbanje tokom dana će vam pomoći da održite vaše telo u dobroj formi, ali pomoći će vam i uveče pred spavanje. Vežbanje smanjuje stres i samim tim poboljšava san. Ne treba vežbati po 3 sata dnevno, ali pomalo neće biti na odmet.

Obrati pažnju na svoj položaj

Ovo je možda čudno i neobično, jer nikada ne obraćamo pažnju na položaj u kom spavamo. Određene poze mogu uticati na vaš san. Na primer, studije su pokazale da je spavanje na strani najbolje za vaše telo i da najlakše može da se zaspi upravo u ovom položaju.

Čitaj knjigu pre spavanja

Umesto da provodiš vreme na telefonu pred spavanje, koje može biti jako štetno za tvoje zdravlje, bolje uzmi knjigu. Sklupčaj se, smanji svetlo i čitaj. Nema bolje atmosfere za lep san.

Obuci nešto udobno

Za spavanje uvek koristi najudobniju garderobu. U čemu god da je tebi najprijatnije, u tome treba da spavaš.

Izmisli san

Jedan od dobrih načina da zaspiš je da odvlačiš pažnju svojim mislima. Zamisli omiljenu scenu iz filmova, na primer, i pokušaj sebe da staviš u tu situaciju. Ili sama smisli nešto što će ti odvući pažnju.

Ustani iz kreveta… stvarno!

Jako je bitno da tvoj mozak i tvoje telo povezuju krevet sa spavanjem. Umesto da ceo dan provedeš sedeći u krevetu i razvlačeći se, ustani i radi nešto drugo. Samo onda kada si stvarno umorna i pospana, lezi na krevet. Tada ćeš imati manje problema da zaspiš.

Priredila: Nikoleta Jovičić

Background vector created by brgfx – www.freepik.com