Čitanje knjiga pre spavanja poboljšava kvalitet sna, smanjuje stres, popravlja raspoloženje i pomaže da bolje i ispravnije donosimo odluke, pokazali su rezultati istraživanja izdavačke kuće Penguin random house.

Istraživači ističu da je čitanje knjiga pre spavanja mnogo bolji izbor nego da visite na društvenim mrežama ili da gledate televiziju.

Svetlo koje dopire s malog ekrana šalje mozgu signal da je još dan pa ćeš teže utonuti u san, a ujutro ćeš biti umorna i neraspoložena.

Ljudskom umu je potreban beg od kompjutera i savremenih tehnologija, a čitanje sprečava lučenje melatonina, hormona koji izaziva osećaj umora. Dokazano je da čitanje pozitivno utiče kako na mentalno tako i na fizičko zdravlje.

Naime, čitanje knjiga predstavlja novi vid velnesa koji je, u odnosu na druge načine opuštanja, najjeftiniji i najlakše dostupan.

Dakle sve što ti sada preostaje jeste da napraviš spisak knjiga koje bi mogla da čitaš. Kako mi stalno predstavljamo knjige i trudimo se da ih što više poklonimo, predlažemo ti da u pretraživaču na superteen.rs portalu ukucaš ključne reči knjige su cool ili volimo da čitamo i izlistaće ti se svi tekstovi u kojima su knjige i tekstovi o knjigama, a onda uzmi olovku i list papira i napravi svoju listi knjiga.

Foto: tirachardz – www.freepik.com