Uprkos tome što je i ove sezone najpopularnija frizura klasični bob koji seže do brade ili maksimalno do polovine vrata, u trendu je i jedan sasvim suportan trend, odnosno superdugačka kosa.

Ali kosi je potrebno dugo da izraste pa je taj trend puno teže ispratiti, osim ako niste Kim Kardashian ili Ariana Grande i imate poveću zalihu perika. Ipak, postoji i nekoliko načina na koje se može ubrzati rast kose, a sada ih je za Cosmopolitan otkrio frizer slavnih Mark Townsend.

1. Redovno šišajte vrhove

Ako zbog puštanja kose izbegavaš odlazak kod frizera, samo usporavaš njen rast.
„Kosa će puno brže rasti ako svakih par meseci ošišate vrhove, a uz to će izgledati zdravije i lepše“, kaže Townsend.

2. Povećajte dozu regeneratora

Da bi kosa brže rasla, potrebna joj je dobra nega, što u svakom slučaju podrazumeva regenerator, a u ovom u većoj količini nego inače. Townsend savetuje da ga koristite pri svakom pranju i da povećate svoju uobičajenu dozu.

3. Ne perite kosu svaki dan

„Šokiran sam saznanjem da mnogo žena preskače upotrebu balzam prilikom pranja kose, što je najgora stvar koju možete da učinie za kosu – pogotovo kad pokušavate da je pustite da bude duga”, kaže Townsend. „U stvarnosti, zapravobiste trebale da preskočite upotrebu šampona što je više moguće.“
Evo zašto: Svrha šampona je da ispre prljavštinu i nagomilane proizvode za stilizovanje kose, ali većina šampona sadrži grube sapune koji se zovu sulfati, koji odvajaju prirodna ulja koja su vam potrebna za dugu, zdravu kosu. Kada stvarno trebate šampon, pobrinite se da odaberete formulu koja ne sadrži sulfate i samo treturajte teme glave, ostavljajući da sapunica klizi niz kosu dok je voda ispira.

4. Perite kosu hladnom vodom

Pri ispiranju šampona ili regeneratora koristite što hladniju vodu.
„Hladna voda čini kosu naizgled zaglađenijom, dok vruća oštećuje i slabi vlasi, što usporava i njihov rast“, tvrdi frizer.

5. Koristite masku za kosu

Ako želite da vam kosa naraste što pre, regenerator nije dovoljna nega, potrebna je i maska. Za najbolji učinak koristite je barem jednom nedeljno i nikako u kombinaciji s regeneratorom.

6. Četkajte kosu nežno

Agresivno četkanje može izazvati iritaciju kože temena što dovodi do pojave peruti i pojačanog ispadanja kose.
„Četkajte je što je nežnije moguće i izbegavajte raščešljavanje mokre kose jer ćete je tako brže oštetiti pa će i sporije rasti“, objašnjava frizer.

7. Kupite svilene jastučnice

Ovaj savet uvek se isplati ponoviti jer je neverovatno efikasan. Zamenite pamučne jastučnice svilenima i kosa će vam biti lepša i zdravija nego ikad, a to će i ubrzati njen rast.

8. Ne umotavajte kosu u peškir

Nakon pranja većina žena ima običaj da kosu umota u peškir, a to je korak koji usporava njen rast.
„Gruba tkanina peškira može oštetiti kosu i puno bi je bolje bilo posušiti ili umotati u neku nežniju tkaninu, na primer pamučnu majicu“, savetuje Townsend.

9. Izbegavajte gumice za kosu

Kad god je moguće, izbegavajte vda vezujete kosu gumicom i radije je učvrstite šnalom. Gumica lomi vlasi, što dovodi do njihovog ubrzanog pucanja, a samim tim i do sporijeg rasta kose.

10. Ostavite aparate za stilizovanje kose po strani

Spustite vrele alate na trenutak! Prese za kosu, stajleri, grejni vikleri, hemijski tretmani, ili bilo koji drugi tretman ili stil koji mnogo oštećuje kosu neće pomoći da ostvarite svoju želju – da vaša kosa bude baš dugačka. Što je kosa zdravija, to će brže rasti, a prekomerna upotreba ovih alata neće pridoneti dugoj kosi.

Image by ThePixelman from Pixabay