Instagram i Snapchat pogoršavaju poremećaje u ishrani tako što decu „hrane“ idejama o tome kako telo mora da izgleda da bi bilo savršeno, prenosi britanski The Sun.

Društvene mreže bombarduju tinejdžere slikama koje prikazuju kako bi trebali da izgledati svakog dana. Oni im na taj način pogoršavaju samopouzdanje i, u mnogim slučajevima, već postojeće poremećaje s ishranom.

Britanski sekretar za edukaciju apelovao je na gigante koji vode društvene mreže da počnu da obraćaju pažnju na sadržaj koji se nalazi na njihovim platformama.

„Vreme je da društvene mreže počnu ozbiljnije shvatati svoju odgovornost prema mladim ljudima. Odrastanje je jako kompleksan proces, oni se svakako moraju nositi sa mnogim stvarima, a društvene mreže otežavaju taj proces“, rekao je Damian Hinds dodavši da društvene mreže nude mnoge fotografije koje maloletnici ne trebaju da vide.

Društvene mreže kao što su Instragram i Snapchat su već dobile mnoštvo kritika jer njihove platforme mogu koristiti i poznate ličnosti koje stvaraju pritisak mladim ljudima kako trebaju da izgledaju.

„Ono što oni rade normalizuje ideju da su bulimija i slični poremećaji u ishrani u redu, te formiraju pogrešnu ideju o tome kako normalno telo treba da izgleda“, izjavio je Hinds.

Problem je u tome što mnogi korisnici ne razumeju da je većina fotografija koje se nalaze na društvenim mrežama provučeno kroz nebrojenom mnogo filtera I sređeno u aplikacijama za obradu fotografija.

Image by Анастасия Гепп from Pixabay