Film nagrađen Srebrnim medvedom za scenario na  69.  filmskom festivalu u Berlinu, „Pirane”(La paranza dei bambini), od 23. maja u bioskopima širom Srbije, kao prateći program Festivala italijanskog filma, u distribuciji Dexin Filma.

Ova krimi priča snimljena je prema romanu čuvenog pisca Roberta Savijana (autora dela “Gomora”). Radnja filma “Pirane” odvija se u Napulju 2018. i govori o grupi 15-ogodišnaka koji žele što brže da imaju novac, moć, skupu odeću, skutere i svoj sto u noćnom klubu. Sa iluzijom da uvode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. Nesvesni svog mladog uzrasta oni žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo.

Italijanski film „Pirane“, od 23. maja u bioskopima širom Srbije

Film je režirao Klaudio Đovanezi koji je izjavio da ovo nije prikaz događaja koji su se zaista desili, već su u središtu priče godine glavnog lika i kako se on nosi sa svojim izborom da postane kriminalac, nakon čega nema povratka. Prikazano je doba nevinosti tokom kojeg se bira šta je dobro, a šta zlo, stvarna mogućnost koja im je na dohvat ruke, da zarade novac kršeći zakon, kao i nedostatak svesti o posledicama. Radnja je smeštena u Napulj koji je, za razliku od Rima i mnogih drugih italijanskih gradova, zadržao popularne istorijske centre, čime je njegov identitet očuvan i još uvek ga nije potpuno izmenio turizam. Okrug u filmu je lik za sebe: pijaca, gužve, prodavnice, deca koja pripadaju kraju u kom su rođena i odrasla.

Snimanje je trajalo devet sedmica i snimano je hronološkim redom: prvog dana je sniman početak filma, a poslednjeg dana je snimljena poslednja scena. Niko od glumaca nije pročitao scenario ili roman po kom je napisan, zato što su morali autentično da prožive iskustva svojih likova, iz dana u dan, od početka do kraja. Nisu morali da znaju koje su posledice svojih postupaka, oni su ih proživeli: proživeli su rođenje bratstva, formiranje grupe, značaj rata, iluziju ambicije, osvajanje moći, nepovratne posledice kriminalnih postupaka, gubitak nevinosti, nemogućnost vraćanja na staro, na bezbrižno tinejdžersko doba, proživeli su poraz.

A ako želiš da pogledaš ovaj film, baci pogled na objavu koja se nalazi ispod.

 

View this post on Instagram

 

? VODIMO VAS U BIOSKOP? Film nagrađen Srebrnim medvedom za scenario na  69.  filmskom festivalu u Berlinu, “Pirane” (La paranza dei bambini), od 23. maja u bioskopima širom Srbije, kao prateći program Festivala italijanskog filma, u distribuciji Dexin Filma. Ova krimi priča snimljena je prema romanu čuvenog pisca Roberta Savijana (autora dela “Gomora”). Radnja filma “Pirane” odvija se u Napulju 2018. i govori o grupi 15-ogodišnaka koji žele što brže da imaju novac, moć, skupu odeću, skutere i svoj sto u noćnom klubu. Sa iluzijom da uvode pravdu u svoj kraj grada, oni čine dobro kroz zlo. Nesvesni svog mladog uzrasta oni žive u ratu, a kriminalni život će ih dovesti do nepovratnog izbora: da žrtvuju ljubav i prijateljstvo. @dexinfilm vam poklanja 2×2 karte za ovaj film i to za projekciju u četvrtak, 23.maj u bioskopu Cineplexx Delta City u terminu 16:50h. Ako želite karte, dovoljno je da se prijavite ovde u komentaru, a mi ćemo se dobitnicima javiti večeras, zato proveravajte poruke.

A post shared by Super Teen (@superteen.rs) on

Foto: Dexin film