Koja vam je prva asocijacija na leto? Nama sladoled – verovatno omiljena letnja poslastica većina ljudi. A šta kažete da pokažete svoje umeće i sami napravite sladoled.

Predstavljamo vam dva jednostavna recepta za savršen domaći sladoled za čiju pripremu neće trebati mnogo vremena.

Za klasični sladoled od slatke pavlake potrebno je 300 ml slatke pavlake, 60 gr šećera u prahu, dva vanil šećera, jedna kašika narezane nane, dve kašike naribane korice limuna, 60 ml soka od limuna i 400 ml tečnog jogurta.

Umuti slatku pavlaku mikserom, ali ne previše. Zatim dodaj nanu, šećer u prahu, vanil šećer, limunovu koricu i sok od limuna. Nakon što sve izmešaš dodaj jogurt. Smesu izlij u odgovarajuću posudu za duboko zamrzavanje i ostavi je u zamrzivaču preko noći. Sladoled posluži s voćni, čoklodanim ili karamel prelivom, sve zavisi od toga ko šta voli.

Ukoliko si pak za manje kaloričnu varijantu, zdravu varijantu sladoleda ne brini stiže recept.. Potrebno je 100 gr bobičastog voća, 260 gr očišćenih banana, ekstrakt vanile, 50 gr grožđica i 150 ml sojinog mleka.

Bobičasto voće dobro operi, iseckaj banane, dodaj im ekstrakt vanile i sve sjedini u električnoj seckalici. Mešavini dodaj grožđice i sojino mleko te izmešaj, a potom smesu stavi u odgovarajuću posudu za zamrzavanje i drži u zamrzivaču najmanje 4 sata. Sladoled se može jesti tako, a možeš ga poslužiti i s prelivom po želji.

Image by silviarita from Pixabay