Želiš da tvoja kosa zablista ovog leta, ali nisi baš raspoložena da potršiš džeparac u frizerskom salonu. Bez brige, predstavljamo ti četiti načina na koji možeš prirodno, sama, u svom domu da posvetliš kosu bez oštećenja.

Limun

via GIPHY

Proverena klasika! Sve što ti treba je nekoliko limuna, bočica sa pumpicom i voda. Iscedi limun u čašu, potom dodaj istu količinu vode, spiaj u bočicu i promućkaj. Kada izađeš na sunce, naprskaj kosu ovom mešavinom i ostvi da stoji najmanje 30 minuta.

Ako ne želiš da posvetliš celu dužinu kose, naprskaj samo na krajeve ili pojedine pramenove. Limunov sok može d isušu kosu, zato obavezno posle ovog tretmana  operi kosu i nanesi balzam ili masku kako bi se kosa regenerisala.

Kamilica

via GIPHY

Ko bi rekao da jedan od najomiljenijih čajeva može da učini tako mnogo za tvoju novu frizuru? Potrebno ti je 4 do 6 kesica čaja od kamilice, koje ćeš preliti sa vrelom vodom i ostaviti da se ohladi. Olađenim čajem isperi kosu. Isto kao i za posvetljivanjem sa limunom važi ako ne želiš da posvetliš celu kosu, tretiraj smao delove koje želiš ako bi oni bili svetliji.

Izađi na sunce i pusti da se sunčevi zraci suše kosu najmanje 30 minuta. Ponovi postupak još dva puta, a potom operi kosu i obavezno stavi balzam.

Poznato je da kamilica ima negujeće sposobnosti te ćeš svakako učiniti dobro za svoju kosu, a  posvetlećeš je za par nijansi.

P.S. Neke devojke stavljaju u čaj od kamilice limunov sok, ali nije obavezno.

Cimet i balzam za kosu

Super jednostavan i totalno uspešan tretman za kosu koji će začiniti tvoj look. Ali pazi! Ovo je preporučeno samo za posvetljivanje krajeva ili negde do polovine tvoje dužine, pošto mnogi ljudi imaju kožu ostetljivu na cimet, a sigurni smo da ne želiš da iritiraš teme. Sve što treba da uradiš jeste da dobro izmešaš cimet u prahu i balzam, kako bi dobila ujednačenu masu. Uzmi četkicu za likovno ili četku za premazivanje kolača kako bi nanela masu na željene delove kose. Kada završiš sa nanošenjem smese, umotaj svaki pramen kose u aluminijumsku foliju, preko svega stavi kapu z atuširanje i ostavi da deluje 3-4 sata. Zatim operi kosi i nanesi balzam.

Med i maslinovo ulje

via GIPHY

U činiju ubaci četvrtinu šolje meda i istu količinu maslinovog ulja i dobro pomešaj, a zatim dobijenu smesu nanesi na kosu. Ako želiš d aposvetliš samo neke pramenove koristi četkicu ili prste, a ako želiš da posvetliš celu dužinu nenesi masu na kosu. Ova mešavina treba da 30 do 60 minuta. Dobro operi kosu kako bi odstranila ostatke ulja.

Ni sa jednim od ovih recepata, nećeš preko noći od brinete postati plavuša, ali tvoja kosa će sa svakim sledećim DIY tretmanom biti svetlija, zato je potrebno da se naoružaš strpljenjem.

Priredila: Ivana Grabrović

Flower photo created by freepik – www.freepik.com