Preterana upotreba društvenih mreža može biti štetna za mentalno zdravlje tinejdžera, pokazuju rezultati najnovijih istraživanja koj su objavljeni na portalu JAMA Pediatrics. Naučnici su otrkili da su tinejdžeri koji su više koristili društvene mreže i više gledali televiziju u odnosu na svoje vršnjake, imali veći rizik od depresije.

„Naše istraživanje otkriva da je previše vremena provedenog u korištenju nekih oblika digitalnih medija bilo povezano s pojavom simptoma depresije u istoj godini“, kaže autorka studije Patricia Conrod, profesorca psihijatrije na Univerzitetu u Montrealu.

Prema mišljenju koautora studije Elroya Boersa, društvene mreže i televizija su oblici medija koji često izlažu adolescente slikama drugih koji su, uslovno rečeno, napredniji, kao što su drugi adolescenti sa savršenim telima i uzbudljivijim ili bogatijim životnim stilom.

Studija je obuhvatila skoro 4.000 kanadskih tinejdžera koji su praćeni između 12. i 16. godine. Svake godine tinejdžeri su davali informacije o količini vremena provedenog na društvenim mrežama, pred televizijom, u igranju videoigara i korištenju računara. Tinejdžeri su također popunjavali upitnike o različitim simptomima depresije tokom četiri godine studije, piše Health24.

Povećana upotreba društvenih mreža i vreme provedeno ispred televizije bili su povezani s ozbiljnijim simptomima depresije. I što su više godina tinejdžeri koristili društvene mreže i gledali televiziju, to su simptomi depresije bili ozbiljniji, pokazali su rezultati istraživanja. Povećano igranje videoigrica i upotreba računara nisu bili povezani s pogoršanjem simptoma depresije. Nalazi bi mogli biti korisni u prevenciji depresije kod tinejdžera, navode autori studije.

„Regulisanje upotrebe društvenih mreža i korištenja televizije kod tinejdžera mogao bi biti jedan od načina da se pomogne mladim ljudima da upravljaju depresivnim raspoloženjem ili ranjivostima na depresivne simptome. Dakle, upotreba društvenih mreža i gledanje televizije trebali bi biti regulisani u period adolescencija kako bi se sprečio razvoj depresije i smanjili postojeći simptomi“, rekao je Conrod.

Designed by yanalya / Freepik