Ustajanje u šest sati ujutro kako biste trčali ili vežbali je pravi izazov za većinu ljudi, ali novo istraživanje dokazuje da upravo to ima više efekta i dobrobiti za vaše zdravlje nego kada vežbate u drugo doba dana.

Rezultati studije vežbanja i gubitka kilograma „Midwest Excerise Trial 2“ pokazali su da ljudi koji vežbaju tokom pre podnevnih časova gube više kilograma od onih ko iste te vežbe rade poslepodne ili uveče.

U istraživanju je učestvovalo više od 100 gojaznih muškaraca i žena koji su vežbali pet puta nedeljno. Svaka osoba je vežbala dok nije sagorela 600 kalorija. Nakon 10 meseci skoro sve osobe su izgubile kilograme, ali postojala je razlika između onih koji su vežbali u sedam ujutro i sedam uveče.

Utvrđeno je i da su osobe koje su vežbale ujutro bile aktivnije tokom dana u odnosu na ispitanike koji su vežbale uveče.

Profesor Erik Willis iz Centra za promociju zdravlja i prevenciju bolesti na Univerzitetu Carolina kazao je kako veruje da postoji povezanost između gubitka kilograma i vremena vežbanja, ali da je potrebno uraditi dodatna istraživanja.

„Bitno je naglasiti da ako ne možete da vežbate ujutro to ne znači da vaša vežba ne znači ništa za vaš organizam. Bilo koja vežba u bilo koje doba dana je bolja nego nijedna“, poručio je profesor Erik Willis.

A šta ti kažeš koje doba dana je najoptimalnije za vežbanje? Da li je bolje poslušati rezultate koje donosi istraživanje i ustati rano ujutro kako bi odradio/la vežbe ili sve to može i kasnije tokom dana?

Photo by Leonardo Quatrocchi from Pexels