Za kupine se zna da su bogate lekovitim antioksidantima, ali i da su dobar saveznik u borbi s viškom kilograma. Kupine se ubrajaju u superhranu prvenstveno zbog vrlo lekovitih antioksidanata kao što su antocijani, vitamin C, vitamin E, elaginska kiselina i njoj slične, kažu stručnjaci.

Antioksidanti učestvuju u procesu sprečavanja štetnog delovanja slobodnih radikala i na taj način usporavaju starenje organizma, pomažu u borbi protiv štetnog delovanja sunca na kožu, kod usporavanja bolesti koje karakterišu kognitivni poremećaji, kao što je Alzheimerova bolest. štite kardiovaskularni system. Elaginska kiselina, jedan od antioksidansa iz kupina, otporna je na visoke temperature pa ostaje prisutna u džemovima ili drugim poslasticama od kupina, zadržavajući svoje lekovito svojstvo.

Poželjno je konzumirati ih zajedno s nekim drugim bobičastim voćem jer se tako iskorištavaju hranjivi sastojci. Ako se jedu redovno, kupine pomažu u zaštiti od upale respiratornog sistema i tromboze.

Također, istraživanje koje je sprovedeno na Univerzitetu Pitsburg pokazalo je da kupine prirodno sadrže materije koje razaraju ćelije leukemije. Velika prednost kupina je također visok sadržaj dijetalnih vlakana koja doprinose smanjenju rizika od pojave dijabetesa, divertikuloze i stvaraju osećaj sitosti, što pomaže u regulisanju telesne težine pa se preporučuju ljudima koji su na dijeti i žele da skinu višak kilograma.

Kupine prirodno sadrže salicilnu kiselinu koja je aktivan sastojak aspirina i koristi se za ublažavanje bolova, snižava temperaturu i deluje protivupalno. Ovo voće također štiti vid i jača imunološki sistem. Listovi kupine imaju antiseptička i protivgljivična svojstva i sastojke koji jačaju organizam. Mirisni čaj od listova kupina preporučuje se i u slučajevima gripe, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za lečenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

Image by Pexels from Pixabay