Rasprostranjeno je mišljenje da je dobijanje neželjenih kilograma uobičajena nuspojava koriščenja različitih kontraceptivnih preparata, uključujući i pilulu. Ali koliko zapravo zaista znate šta možete da očekujete dok koristite pilule za kontracepciju?

Dobijanje viška kilograma je poznato kao najvažniji faktor pri odluci kod devojaka i žena o tome treba li započeti ili nastaviti s kontracepcijom. Iz tog razloga, Fakultet za seksualnu i reproduktivnu zdravlje (FSRH) želeo je da konačno istraživanjima dođe do tačnog odgovora – dakle da li korišćenje kotraceptivnih pilula dovodi do povećanja kilograma .

Naučnici su da bacilli na istraživanja, a prvo su proverili rezultate nekih postojećih istraživanja po kojima žene određene starosne dobi dobijaju na težini, bez obzira na to da li koriste bilo koju metodu kontracepcije ili ne.

Iako je otkriveno da neke korisnice kontracepcije dobijaju na težini tokom upotrebe iste, nema dokaza da bilo koja od sledećih vrsta kontracepcije zapravo uzrokuje značajno povećanje telesne težine:

✔️Intrauterina kontracepcija, spirala (IUD i IUS)

✔️Implantat

✔️Pilule sa progestogenom

✔️Kombinovane pilule

✔️Flasteri

✔️Vaginalni prsten

Što se tiče kontraceptivne injekcije, FSRH kaže da nema dovoljno podataka koji bi potvrdili ili isključili uzročno-posledičnu vezu između toga i kasnijeg debljanja.

Nakon što su procenili sve dostupne studije, FSRH je mogao da zaključi da se dobijanje kilograma tokom upotrebe kontracepcijskih pilula, implantata ili hormonske spirale ne razlikuje značajno od povećanja telesne težine bez kontracepcije ili nehormonske kontracepcije.

„Efikasna kontracepcija zaista je važna kako bi se omogućilo ženama da izbegnu neplaniranu trudnoću, a hormonalna kontracepcija može imati dodatne koristi poput pomoći pri teškim, bolnim ciklusima“, ističe dr. Sarah Hardman, dirketorka istraživačke jedinice na Fakultetu za seksualno i reproduktivno zdravlje.

„Sve su žene individualne: nemaju sve istp iskustva sa istom metodom kontracepcije. Studije potvrđuju da promena telesne težine može značajno varirati između pojedinih žena koje koriste istu metodu kontracepcije (ili nijednu)“ – dodala je za dr. Sarah Hardman

Ali ono što dr. Hardman ističe kao važno jeste da ukoliko smatrate da vam metoda kontracepcije ne odgovara, morate da se obratite svom ginekologu kako bi vam predočio koje su vam sve mogućnosti dostupne.

Tekst: Ivana Grabrović/izvor

Foto: Designed by Freepik