Milioni devojaka i žena u svetu koristi kontracepcijske pilule. Važno je da znate da ih treba konzumirati redovito, a prepisuje ih isključivo ginekolog i to nakon pregleda i razgovora s pacijentkinjom. Uprkos razgovoru s doktorom, mnoge devojke veruju u mitove o pilulama koji nemaju veze sa stvarnošću. Da bismo vam pomogli donosimo 10 najčešćih predrasuda, istina i zabluda o piluli.

1. Upotreba kontraceptivnih pilula dovodi do povećanja telesne mase

ISTINA: Pilule ne utiču na povećanje telesne mase.U studijama je dokazano da promena telesne mase prilikom upotrebe niskodoznih kontraceptivnih pilula je ista kao i kod korišćenja drugih metoda kontracepcije.

2. Upotreba pilule izazviva pojačanju dlakavost, masnu koži i poremećaj menstrulanog ciklusa

ISTINA: Pilule imaju povoljan uticaj na kvalitet kože i menstruacioni ciklus. Tokom korišćenja kontraceptivnih pilula koža postaje čistija i lepša, a krvarenja predvidiva, manje obilna i manje bolna.

3. Horomonske kontraceptivne pilule su štetne

ISTINA: Sintetski hormoni se danas koriste u lečenju niza bolesti, kao što su dijabetes i bolesti štitne žlezde, i kao nadoknada prirodnih hormona. Kontraceptivna pilula sadrži hormone koji su prema sastavu i odnosu (količina) slični hormonima koji se stvaraju u jajnicima. Kod zdravih žena bez određenih faktora rizika, orednosti primene kontraceptivnih pilula daleko premašuju moguće rizike.

4. Upotreba horomonske kontracepcije povećava rizik od pojave raka

ISTINA: Svaka žena je izložena riziku od raka, bilo da koristi pilulu ili ne. Dokazano je da pilula štiti od nekih vrsta raka. Kod korisnica kotraceptivne pilule ispitivan je rizik za pojavu tumora, a rezultati istraživanja pokazuju da njihova upotreba pruža značajan stepen zaštite od karcinoma jajnika i sluzokože materice.

5.  Pilula povećava rizik od karinoma dojke

ISTINA: Rak dojke se nešto češće dijagnostikuje kod korisnica kontraceptivnih pilula nego kod žena iste starosti koje ne koriste ovaj vid zaštite od trudnoće. Nije poznato da li sama pilula dovodi do ove razlike. Moguće je da se ove žene češće pregledaju, tako da se rak dojke otkriva rano. Danas se zna da mnogo različitih činilaca utiče na veličinu rizika za nastanak raka dojke, Efekat kontraceptivne pilule je značajno manji na mogući porast učestalosti raka dojke nego n očuvanje zdravlja žene usled otklanjanja rizika neplanirane i neželjene trudnoće.

Koliko znaš o piluli?

6. Upotreba pilule se mora prekinuti nekoliko meseci pre nego što se želi trudnoća

ISTINA: Meoguće je ostati u drugom stanju odmah posle pprestanka korišćenja pilula. Trudoća se normalno odvija i kada nastane u prvom mesecu posle prekida upotrebe kontaceptivne pilule.

7. Pilula povećava rizik za neplodnost

ISTINA: Pilula doprinosi plodnosti žene. To ostvaruje smanjujući rizik da dođe da zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće, ciste jajnika i endometrioze.

8. Tokom korišćenja hormonske kontraceptivne pilule povremeno je potrebno praviti pauze u njihovom korišćenju duže od sedam dana

ISTINA: Kontraceptivna pilula može bez pauze da se koristi godinama. Kada se koristi na uobičajeni način (21 dan + 7 dana pauze) zaštita od neželjene trudnože postoji kontinuirano, tokom celog meseca. Pravljenje pauza dužih od sedam dana nosi rizik za trudnoću i gubitak ostvarenih pozitivnih ekefata kontraceptivne pilule. Pauziranje u korišćenju kontraceptivne pilule nakon devet meseci ili dve godine upotrebe nema medicinskog opravdanja, a izlaže ženu riziku neželjene trudnoće i abortusa.

9. Pilula se može koristiti samou određenoj starosnoj dobi

ISTINA: Pilule se mogu koristiti od prve do poslednje menstruacije u životu. Pilule je moguće koristiti godinama bez posledica.

10. Pre započinjanja i tokom korišćenja pilule treba raditi analize krvi

ISTINA: Pregledi krvi nisu potrebni, jer ne doprinose bezbednosti upotrebe pilule. Važno je da se pre uvođenja hormonske kontracepcije obavi opšti i ginekološki pregled uključujući merenje krvnog pritiska. Tokom korišćenja kontraceptivne pilule treba redovno obavljati kontrolne preglede.

Nadamo se da će vam ovih 10 najčešćih predrasuda, istina i zabluda o piluli od koristi i da će vam pomoći da nađete odgovore na pitanja koja vas muče?

Foto: www.freepik.com i jcomp – www.freepik.com