Da li si jedna od onih koja skoro svakog dana pere kosu? Moraćemo da ti kažemo, a verovatno si i sama svesna toga da svakodnevno pranje kose nije dobro za zdravlje tvog  vlasišta, kao ni za samu kosu. Štaviše, time samo stvaraš suprotan učinak. Prečestim pranjem ćeš “naterati” lojne žlezde da ubrzano rade pa ćeš vrlo brzo primietiti da se kosa još brže masti, ali i da je oštećenija nego inače.

Kako bi to izbegla, ali i omogućila svojoj kosi da bude što duže čista, isprobaj ove trikove.

Temperatura vode

Izbegavaj prevruću vodu  jer ona podstiče preteran rad lojnih žlezda. Puno bolji odabir za pranje kose je topla ili mlaka voda.

Ne spavaj s raspuštenom kosom

Osim što prirodna ulja iz kose, baš kao i proizvodi koje koristiš za njenu negu, mogu zatvoriti pore na tvojoj koži i iritirati je, i sama kosa će se puno više mastiti. Bolje je pokupi, zaveži u rep ili napravi pletenicu, ali pripazi da je ne stegneš prejako. U suprotnom bi se moglo desiti da ti ispucaju vlasi.

Peri četke za kosu

Ovo je stvar na koju mnogi zaboravljaju. Ali na četkama, kao i drugom priboru za stilizovanje kose, ostaju prirodna ulja iz kose koja mogu dodatno da zamaste tvoju kosu. Zato bi bilo poželjno jednom nedeljno ih oprati u blagom šamponu i vodi.

Često menjaj jastučnicu

Ovo je posebno važno tokom letnih meseci kada se pojačano znojimo, a osim toga, frizeri savetuju da su za zdravlje kose najbolji odabir satenske jastučnice.

Foto: Designed by Freepik