Svima je poznato da čokolada nije baš na dobrom glasu zbog svoje slatkoće i hiljade kalorija koje nam donosi, ali posle mnogobrojnih istraživanja koja ukazuju na to da ima impresivan raspon zdravstvenih koristi, sve ovo vam više nije važno!

Milioni ljudi jedu čokoladu svaki dan, a prosečni Švajcarac godišnje pojede 10 kilograma čokolade. Iako se konzumacija čokolade često povezuje sa viškom kilograma, kvalitetna čokolada (koja sadrži najmanje 70 posto kakaa) je puna antioksidanata i vitamina. Što znači da ukoliko se konzumira redovno i umereno možete imati neke zdravstvene beneficije.

Dve do tri kockice kvalitetne čokolade dnevno doneće vam više pozitivnih stvari, bilo vama ili vašim ukućanima zato kad pročitate ove redove počastite sebe kvalitetnom, crnom čokoladom

Čokolada podiže raspoloženje jer sadrži triptofan koji pomaže u proizvodnji serotonina. Serotonin vas čini srečnim.

Kakaao maslac koji se nalazi u čokoladi zapravo pokriva zube zaštitinim filmom koji može pomoći protiv nakupljanja plaka i bakterija.

Osim toga istraživači su još 2012. godine otkrili da čokolada pomaže protoku krvi oko vaših vena. To zapravo znači da može sniziti krvni pritisak.

Tamna čokolada prepuna je antioksidanata, vitamina, mikroelemenata i flavonoida. Oni poboljšavaju protok krvi u kožu, povećavaju gustoću i hidrataciju te pomažu u zaštiti od oštećenja od sunca.

Pored toga kvalitetna čokolada može utoliti vašu želju za slatkim što će vas sprečiti da jedete slatkiše bogate nezdravim šećerima. Osim toga prema naučniku Willu Cloweru, jedna mala kockica čokolade pre obroka pokreće hormone koji mozgu govore da ste siti, što pomaže sprečavanju prejedanja i grickanja.

Prema studijama Medicinskog fakulteta na Harvardu čokolada poboljšava protok krvi u mozak, a samim tim i kognitivnu funkciju. Također pomaže da bolje pamtite, posebno osobama starijim od 70 godina.

Pomaže i da smanjite nivo hormona stresa.

Studija Društva za medicinu majke i fetusa iz 2016. godine pokazala je da konzumacija čokolade može biti korisna za pravilan rast i razvoj fetusa.

Designed by Freepik