Australijska pop zvezda Sia otkrila je na svom Twitteru da boluje od neurološke bolesti Ehlers-Danlosov sindrom (EDS), zbog koje ima hronične bolove, prenose svetski mediji.

Elers-Danlos sindrom je nasledni poremećaj sinteze kolagena, nepoznatog uzroka. Proizvode se kolagena vlakna koja su defektna, a i sam nivo proizvodnje je smanjen. Kolagen je protein koji daje čvrstinu koži i ligamentima i čini ih otpornim na istezanje. Usled ovih defekata koža i zglobovi su preterano rastegljivi (hiperekstenzija), rane otežano zarastaju (u procesu zarastanja rana neophodna je kontrakcija njenih ivica), koža je jako osetljiva i lako se povređuje. Javljaju se i poremaćaji unutrašnjih organa: srca, krvnih sudova, creva, velikih zglobova…

„Svima koji pate od neke boli, fizičke ili emocionalne, želim reći da ne odustaju. Bol je demoralizirajuća, ali niste sami“, napisala je na Twitteru.

Na Wikipediji ćete pronaći da je do sada ptrkiveno deset tipova Ehlers-Danlosovog sindroma. Neki oblici su blagi, ali neki mogu dovesti i do invaliditeta.

Sia je pevačica i kantautorka koja je poznata po tome što ne otkriva previše detalja o svom privatnom životu, a lice redovno krije ispod neobičnih perika i modnih dodataka, te je ova informacija koju je podelila sa svima nama jako značajna,jer time želi da pomogne i sebi, ali svima koji pate zbog zdravstevnog stanja.

Foto: Sony Music/Menart