Jesen je stigla, a nas ona uvek asocira na jabuke i baš zato smo rešili da pišemo o ovim ukusnim, zdravim i savršenim plodovima prirode koju su odlični za grickanje između obroka, a mogu biti deo slatkih, ali i slanih jela. Osim što su praktične i zdrave, jabuke imaju mnogo dobrih odlika za koje možda niste do sada znali, te ćemo vam sada otkriti neke od njih.  

Niskokalorične su

U jabuci srednje veličine nalazi se samo 95 kalorija. Tako da bez grižne savesti možete pojesti jabuku uz na primer kašičicu putera od kikirikija.

Sadrže puno vlakana

U srednje velikoj jabuci nalazi se oko četiri grama vlakana koja su izuzetno važna za zdravlje probavnog sistema, a imaju i ključnu ulogu u zdravlju srca jer vlakna mogu pomoći u snižavanju „lošeg“ LDL kolesterola. Također, jabuke sadrže ugljenohidrate, ali ne proteine i masti pa ćete duže ostati siti.

Pune su vitamina C

Jabuka srednje veličine sadrži deset posto preporučenog dnevnog unosa vitamina C, što je jako važno za održavanje zdravog imunološkog sustava, tako da ćete možda izbeći i prehlade čija sezona samo što nije počela.

Sadrže antioksidanse i fitonutrijente

Jabuke sadrže mnogo polifenola (snažni antioksidansi) koji deluju na naše zdravlje, poput različitih flavanola i fitonutrijenata. Kvercetin, specifična vrsta flavanola povezana je sa smanjenjem upala, smanjenim rizikom od moždanog udara i nižim LDL kolesterolom.Kvercetin je također proučavan zbog njegove uloge u potencijalnom smanjenju rizika od (ili usporavanja napredovanja) neurodegeneracije. Iako nije dokazano da konzumiranje jabuke „tera doktora van“, studija iz 2015. je pokazala da su ljudi koji su konzumirali jednu jabuku dnevno manje uzimali lekove na recept.

Dobre su za zdravlje mozga

Iako je ovo još uvek novo polje istraživanja (mnogo je istraživanja sprovedeno na miševima, što se možda ne odnosi na ljude), neki veruju da antioksidansi koji poboljšavaju zdravlje srca mogu biti korisni i za mozak.

Foto:  PublicDomainPictures from Pixabay