Znate za onu izreku „Jedna jabuka na dan tera doktora iz kuće van”. E pa dragi naši postoje neke začkoljice u ovome. Naime ovaj plod koji jača imunitet ne biste trebali jesti u bilo koje doba dana, a za takvu preporuku postoje i konkretni razlozi.

Prema nekim sprovedenim studijama, uočeno je da je jabuku bolje jesti u ranim jutarnjim satima zato što su bogate dijetetskim vlaknima i pektinom koji se nalazi u njihovoj kori.

Pošto većina ljudi ima problema s varenjem zbog neadekvatnog sna ili loših prehrambenih navika, jesti jabuke ujutro, neposredno nakon buđenja, dobra je ideja. Jabuke ujutro mogu stimulirati probavu bolje od bilo kojeg drugog voća.

Osim toga, pektin prisutan u jabukama može pomoći da se oslobodite toksina, jer on dovodi do eliminacije kancerogenih materija iz tela.

Ako ste od onih koje vole da jedu jabuke tokom noći ili kasno uveče, obratite pažnju na sledeće podatke. Jabuka je prodigestivno voće, što znači da će se, ukoliko u večernjim satima pojedete jabuku, tokom noći naduti i da ćete osetiti stomačnu neprijatnost.

Isto tako, organske kiseline prisutne u jabukama mogu povećati lučenje želudačane kiseline, što može također ubrzati pomeranje crevnog sadržaja, prenosi Times of India.

Dakle, najbolje je jesti jabuke neposredno nakon ustajanja ili između obroka da biste izvukli maksimalne koristi koje uključuju hranjive tvari, ubrzanje procesa gubitka težine, lepu i zdravu kožu, odličnu probavu,a sve to zajedno čini vaše telo zdravijim.

Image by Alexas_Fotos from Pixabay