Sa hladnijim danima ne bliži nam se se samo sneg i praznici, već i one ružne stvari. Da, da, baš na to i mislimo – prehalde su već česte, a krenuće i sezona gripa zato bi valjalo što pre ojačati organizam kako bi boleštinama mogli da pokažemo zube! Donosimo vam nekoliko dobrih predloga kako da malim promenama u ishrani ojačate svoj imunitet i sprečite napad ovih neželjenih zimskih pratilaca.

Počni da piješ zeleni čaj

Zeleni čaj je, zahvaljujući antioksidansima, odlično prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Ali ne mora to biti baš zeleni čaj, može i crni, indijski, beli… Pij svaki dan neki drugi čaj. Dodaj u njega med i propolis i već si na dobrom putu da budeš zdrava.

Med je must have dodatak

Slatka namirnica koju većina ljudi obožava povećava prirodnu otpornost organizma i time štiti od bolesti. Super je kao što smo rekli u čaju, a možeš da ga namažeš na hleb  s maslacem, da ga dodaš u kolače, šolju toplog mleka…

Jogurt i prijateljske bakterije

Dnevna doza probiotika ili ti prijateljskih bakterija, smanjiće rizik od prehlada, ali i njihovo trajanje. Kalcijum u mlečnim proizvodima odličan je saveznik u dijeti, a pomaže i očuvanju kostiju – što znači manje lomova na skijama!

Pomorandža i društvo

Dovoljan unos voća i povrća koje obiluje vitaminom C najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta. Dakle, limuni, pomorandže, grejpfrut, mandarine, nar i jabuke moraju postati obavezni na tvom dnevnom meniju.

Foto: Edgar Castrejon on Unsplash