Red Bull RapLika, najveće regionalno takmičenje u freestyle repovanju, i ove godine se vraća i postavlja izazov pred MC-jeve iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nadmetanje najavljuje vruću jesen na hip hop sceni u regionu, a prijave su počel u sve tri zemlje.
Poklonike rep muzike u regionu obradovaće vest da uskoro stiže Red Bull RapLika 2019, najnovije izdanje takmičenja u repovanju ‘slobodnim stilom’, koje je u proteklih nekoliko godina steklo veliku popularnost među fanovima hip hopa na našim prostorima.
U ovom takmičenju, MC-jevi se suočavaju u verbalnom dvoboju jedan-na-jedan (battle), u kom imaju zadatak da rivala poraze improvizovanim rimama smišljenim na licu mesta. Cilj je nadmašiti suparnika duhovitim dosetkama i na njegove reči uzvratiti što boljom ‘rap replikom’.

Format takmičenja je ostao isti kao i ranijih godina, a pravo učešća imaju MC-jevi iz Srbije, BiH i Hrvatske. Oni koji misle da imaju neophodni talenat i veštinu, mogu da odu na zvaničnu web stranicu takmičenja (www.redbullraplika.com), registruju profil (ako ga već nemaju) i snime jednominutnu hip hop improvizaciju na zadane reči.
Prijave su u sve tri zemlje otvorene u ponedeljak 7. oktobra, MC-jevi iz Srbije imaju rok za prijavu do 29. oktobra, identična situacija je u Hrvatskoj, dok se u BiH MC-jevi mogu prijaviti do 24. oktobra.
Nakon što žiriji odaberu najbolje prijave, po osam MC-jeva će učestvovati na državnim finalima (Beograd 9.novembar, Sarajevo 2. novembar, Zagreb 8. novembar). Pobednik državnog finala i jedan MC kojeg na osnovu nastupa odabere žiri dobiće priliku da se na regionalnom finalu bore za prestižnu titulu najboljeg freestyle repera u regionu. Pored njih, u regionalnom finalu će se naći branilac titule i jedan MC iz zemalja regiona kom žiri dodeli posebnu pozivnicu.
Nakon što je u prethodne dve godine održavano u Tuzli, regionalno finale se ove godine seli u Sarajevo. Organizatori su odlučili da domaćinstvo regionalnog finala ove godine pripadne glavnom gradu BiH, a od 2020. će se svake godine održavati u drugoj zemlji. Tako će naredne godine organizaciju regionalnog spektakla dobiti Hrvatska ili Srbija.
Obračun osam najboljih regionalnih freestylera u Sarajevu zakazan je za subotu 16. novembra 2019. godine, a tačna lokacija će biti poznata uskoro.
Prošlogodišnje regionalno finale na Sonom trgu u Tuzli donelo je pravi hip hop spektakl, a na kraju je za regionalnog kralja freestyle repovanja krunisan Samuraj Krek, beogradski MC koji je u uzbudljivom finalnom dvoboju nadmašio domaćeg favorita Arota, pobednika iz 2017. godine.
U prethodnim godinama, Red Bull RapLika je izrasla u snažnu platformu za kreativnu razmenu na regionalnoj hip hop sceni. Okupila je najbolje hip hop improvizatore iz tri zemlje, a u ulogama sudija, voditelja i izvođača našla su se zvučna imena repa iz regije: Frenkie, Vojko V, Sajsi MC, Helem Nejse, Koolade, Eufrat (Prti Bee Gee), Edo Maajka, Kendi, Almir (Dubioza kolektiv), Kontra…
Sve informacije i vesti o državnim finalima dostupne su na Redbull.rs, Redbull.ba i Redbull.hr, zatim i na Facebook profilu zvaničnoj stranici takmičenja.
Foto: Bogdan Kosanović