Gotovo je sa panikom… pred roditeljima, uoči kontolnog zadatak ili pred dejt! Donosimo ti super savete koji će ti pomoći da prevaziđeš svoj strah od školskih obaveza i briga, prvog sastanka, ozbiljnog razgovora sa roditeljima.

Moraš da držiš referat

To znači da ćeš morati da govoriš pred celim odeljenjem. Trema i strah postaju sve veći. Svi će gledati pravo u tebe i pocrvenećeš kao paradajz… PRESTANI da razmišljaš tako! Kako? Evo ovako:

#kontranapad

1 nedelja ranije: Tvoj referat je spreman. Iščitavaj ga svako veče, ponavljaj naglas, sve dok najbitnije delove ne naučiš napamet- tako na dan referata nećeš ništa zaboraviti!

1 dan ranije: Ispričaj svoj referat drugarici ili ortaku , a nakon toga se potpuno isključi. Radi nešto zabavno, idi u bioskop ili u šoping. Ako ti se uveče ne radi ništa posebno, onda uživaj uz neki dobar film ili knjigu. Zvuči glupo, ali zaista pomaže!

1 sat ranije: Ne paniči! Znaš referat napamet, i to je bitno! Nemoj više o tome da razmišljaš, već radi ono što inače radiš. Savet: pojedi neku bombonu pre izlaganja ili neki musli-bar. Popij malo vode, kako ti se ne bi osušilo grlo!

Pre prvog sastanka

Tvoja simpatija je stvarno lepa i želiš da ostaviš dobar prvi utisak. Veoma ti je važno da on/ona misli samo najbolje o tebi! Sasvim je logično da počinješ da paničiš i noćima razmišljaš da li si i ti dovoljno kul za njega/nju… Bez brige, sigurno jesi!

#kontranapad

2 dana ranije: Pre vašeg sastanka možeš da razmišljaš o potencijalnim temama za razgovor. Najbolje je da to bude nešto što vas oboje zanima! Imaš li već neku ideju? Ako ne: Baci oko na njegov/njen instagram ili fejsbuk profil, možda pratitie istog YouTubera ili volite isti film!

1 dan ranije: Razmisli o svom stajlingu i proveri koju frizuru želiš. Devojke mogu i da isprobaju malo šminke uz to. Uveče, ukoliko se ohrabriš, možeš da mu/joj pošalješ poruku u kojoj ćeš napisati da se veoma raduješ sutrašnjem danu.

1 sat ranije: Spremi se i proveri da li imaš sa sobom sve važne stvari (ključ, žvake, kartu za prevoz…)! Ako želiš da se isključiš, na putu ka sastanku možeš na telefonu da pogledaš delić nove epizode svoje omiljene serije. Seti se da ugasiš ton na svom telefonu. Konstantna zvonjava telefona i radoznali prijatelji koji bi da čuju kako je dejt prošao mogu baš da budu naporni.

Menjaš školu

Seliš se u novi grad ili menjaš školu, pa se osećaš potpuno izolovano od drugih. Ne poznaješ nikoga i već nedeljama razmišljaš šta drugi misle o tebi. Iznova se pitaš da li će te ostali prihvatiti i da li će misliti da si kul…

#kontranapad

1 nedelja ranije: Informiši se o svom novom gradu i kul mestima koja želiš da posetiš. Trebalo bi da proveriš kojim ćeš prevozom ići u školu, i ukoliko imaš vremena pređi jednom svoju putanju do škole za svaki slučaj. Tada možeš i da prošetaš do škole i bolje upoznaš zgradu.

1 dan ranije: Spremi svoj omiljeni outfit. Važno je da se u tome dobro osećaš. Nemoj oblačiti neku kombinaciju samo jer se uklapa, a da ti nije ugodna. Možeš i da spakuješ kesicu bombona da poslužiš svoje novo odeljenje.

1 sat ranije: Kreni na vreme! Može da bude baš veliki blam ako zakasniš prvog dana. Ako poznaješ nekoga iz škole, dogovorite se da idete zajedno.

Uskoro je kontrolni

Važni testovi su uvek stresni. Učiš, ali se plašiš da nećeš dobro uraditi. Znaš sebe: Zbog ogromne panike na testu sve ćeš zaboraviti i sigurno ćeš proći sa lošom ocenom. Ne mora da bude tako! Možeš ti to!

#kontranapad

1 nedelja ranije: Sastavi za sebe plan učenja, kada učiš koju oblast. Napravi svoje beleške i važne informacije ponavljaj svakog dana. Možeš i druga ili drugaricu da zamoliš za pomoć i da zajedno pređete i obnovite vežbe sa časa. Možda čak i postoje kul videi na YouTube-u o toj temi!

1 dan ranije: Zagrej stolicu! Isključi telefon! Koncentriši se: Pređi svoje beleške još jednom i sa razumevanjem obnovi najvažnije delove. Obnovi još jednom delove koji ti prave problem i nemoj da žuriš. Kada završiš (i tek tada!) možeš da se opustiš, uz sport, internet ili igrice.

1 sat ranije: Nemoj sebe da zablokiraš stresom. Kaži sebi: „Ja ovo mogu!“ Gradivo znaš sigurno, dakle ne zamišljaj neki horor kraj, već zamisli svoj uspeh. Najbolje je da se fokusiraš na nešto drugo. Na simpatiju iz odeljenja recimo?

Moraš nešto da priznaš roditeljima

TV, slika ili prozor? Nešto si slomio/la ili uradio/la nešto što nije dozvoljeno, kao što falsifikovanje tatinog ili maminog potpisa- i sada je došao trenutak da to priznaš. Biće ljuti i možda će te kazniti. Uopšte ti nije svejedno…ali ostani kul!

#kontranapad

1 sat ranije: Šta je bilo, bilo je, više ne možeš ništa da promeniš. Sada proceni štetu. Ako želiš malo da odobrovoljiš roditelje, seti se da postaviš sto ili da im nešto pokloniš. Takođe razmisli o tome na koji način ćeš se iskupiti. Možda možeš da ponudiš da platiš popravku od svog džeparca? Kaži da ćeš više da učiš? Ako je u pitanju bila laž, razmisli zašto si slagao/la. Uglavnom je strah povod za takvu stvar. Tvoji roditelji bi trebalo to da razumeju. U svakom slučaju je važno: Sačekaj dobar trenutak!

1 minut ranije: Priznaj! Budi iskren/a! Onda će sve to biti za tobom. Nemoj brige da nosiš sa sobom na spavanje. To su tvoji roditelji, nisu monstrumi! Obrati pažnju da ne reaguješ buntovno. Roditelji imaju prava da se naljute ako si malo zeznuo/la stvar. Ako se ponašaš drsko, biće još više ljuti. Nabaci kajanje na lice i kaži koliko ti je krivo što je sve tako ispalo!

Designed by Yanalya / Freepik