Kada se vaši roditelji raspravljaju ili ti svađaju, potpuno je normalno da osetite posledice na zaista lični način. Njihova svađa može da  vas učini tužnim, ljutim, zabrinutim … lista se nastavlja. Najvažnija stvar je ipak zapamtiti da njihove borbe nemaju nikakve veze sa vama. Teen magazin Girls’ Life donosi pet istina koje trebate reći sebi tokom teških vremena.

„To nije moja krivica“

Kada se vaši roditelji svađaju, normalno je da počnete da razmišljate o onome što ste možda učinili da to prouzrokujete. „Je li to zbog toga što nisam ispunjavao/ispunjavala svoje obaveze? Da li moji dodatni časovi koštaju previše?“ Pre nego što se stavite u sred njihove drame, setite se da niste krivi za njihove borbe. Oni su odrasli i to su njihova pitanja koja treba da reše.

„Mogu pokušati da naučim lekciju iz ovoga“

Kada čujete kako se roditelji svađaju, normalno je da se osećate beznadežno ili da se ubedite kako stvari nikada neće postati bolje. Jedan način da se izborimo? Učite na greškama roditelja. Brzo viču? Da li vređaju jedni druge? Sledeći put kad se naljutite na člana porodice, prijatelja itd., udahnite i seti se da uvek postoji *miran* način da nastavite.

„I dalje se vole“

Kada vidite dve osobe do kojih vam je stalo u nesuglasici, može vam se učiniti da ne vole jedni druge, i iako to može biti istina (ponekad), obično nije. Roditelji se mogu sukobiti oko sitnica, a loš dan na poslu može dovesti do toga da se više svađaju nego uobičajeno. Međutim, na kraju dana, oni i dalje brinu jedan za drugoga i o vama.

„Ne moram stati na nečiju stranu“

Osećaj razdvajanja između dvoje ljudi može biti * super * stresan, ali vredi zapamtiti da ne morate izabrati stranu. Njihovo pitanje, problem ne mora biti tvoje. Umesto toga, podsetite ih da ih oboje podjednako volite.

„Sve će biti u redu“

Svedočenje lošoj svađi može vam upropastiti dan, ali ta osećanja i situacije ne traju večno. Ako vam nije do gužve, pokušajte to da napomenete svojim roditeljima. Svi možete da radite zajedno kako biste imali više vremena koje provodite zajedno kao porodica. Ili pak da se obavežete da ćete neslaganja rešavati na konstruktivniji način.

A kako se vi ponašate kada se vaši roditelji svađaju? Javite nam u komentarima ako želite da date sebi oduška.