Bore? Šta ja imam s tim? Sigurno ste pomislile kada ste videle naslov ovog  teksta. Ali, nije baš tako. Koža “pamti” sve, što znači da od stila života koji sada vodite i načina na koji negujete kožu zavisi kako ćete izgledati  kada dođete u godine svojih roditelja.

Izreka koja kaže da do 30. imate lice kakvo ste nasledili, a posle  tridesete kakvo ste zaslužili, prilično je bliska istini, ali nije skroz  tačna. Etnička pripadnost i genetsko nasleđe znatno utiču na to da li će  naša koža biti suva, masna ili mešovita, hoće li biti osetljiva na sunce  ili ne (svetlija ili tamnija), da li ćemo kroz period akni proći sa jedva  primetnim tragovima ili ćemo voditi pravi rat sa bubuljicama, pa i kako će  stariti. Otprilike, to znači da ako želite da znate kako će vaše lice  izgledati u tridesetim, četrdesetim ili pedesetim, dovoljno je da  pogledate lice svojih roditelja, ili baka i deka, i – jedno od njih će  biti “vaše”.

Kažemo “otprilike” jer na izgled kože u odraslom dobu utiče još mnogo  faktora – izlaganje sunčevim zracima bez adekvatne zaštite, zagađenje,  koje je najprisutnije u gradovima, hemikalije i nikotin u cigaretama… A  u osnovi svega toga je jedan proces – oksidativni stres.

Niste znali da i koža može biti pod stresom? Onda će vam ovo naučno  objašnjenje izgledati kao rubrika verovali ili ne. Oksidativni stres je  oslobađanje molekula pod nazivom “slobodni radikali” u telu. U pitanju je  u stvari reaktivna vrsta kiseonika. Slobodan radikal je izuzetno  nestabilna čestica sa neuparenim elektronom. Većina slobodnih radikala  može značajno oštetiti sve ćelijske strukture, uključujući lipide i  proteine. U normalnim okolnostima i dok je koža mlađa i “jača” slobodne  radikale “hvataju” i neutrališu antioksidansi u koži, molekuli sposobni da  ih apsorbuju i zaustave. Međutim, s vremenom se sposobnost kože da  deaktivira slobodne radikale smanjuje. Posledica toga je oštećenje svih  komponenti ćelija kože.

Kako se protiv toga boriti?  Načinom života koji umanjuje efekte negativnih  spoljašnjih uticaja. Na primer, izbegavanjem zagađenih okruženja, prostora  u kojima se puši, a o konzumaciji cigareta da i ne govorimo. Pored toga,  najvažniji faktori odbrane našeg tela i kože su ishrana i nega.

Kada je ishrana u pitanju, sigurno ste čuli za namirnice bogate  antioksidansima? To su molekuli sposobni da neutrališu slobodne radikale.  Ishrana bogata antioksidansima neće doprineti usporavanju opšteg starenja  kože. Međutim, konzumiranje velike količine voća i povrća bogatog  antioksidansima je ključno sredstvo u holističkom pristupu prevenciji procesa starenja. To znači da je vaša ishrana sada ono što će uticati na odbrambene snage vaše kože u budućnosti. Takođe, loše negovana koža će  brže stariti. Temeljno čišćenje preparatima koji odgovaraju tipu kože, uz  redovnu upotrebu proizvoda za negu usmerenih na potrebe vaše kože, mogu  značajno uticati na njeno zdravlje i izgled u svim dobima. Naravno,  korišćenje efikasne zaštite pri izlaganju sunčevoj svetlosti se  podrazumeva.

Sada kada sve ovo znate, jasno je šta vam je činiti. Genetiku ne možete  promeniti, ali možete kako vaš, tako i način života svojih roditelja. Vaš  – da biste imali lepu kožu sada i predupredili preranu pojavu simptoma  starenja: bore, gubitak svežine i opuštanje lica (takozvani gubitak  volumena). Vaših roditelja – da biste i vi i oni bili zadovoljni licem  koje ste zaslužili!

Designed by Freepik