Sigurni smo da ne postiji žena na planeti Zemlji koja nije barem jednom otišla na spavanje, a da pre tog nije skinula šminku sa lica.

Bilo da se radilo o ludoj žurki posle koje smo samo pale u krevet i zaspale ili smo jednostavno bile preumorne zbog previše obaveza tokom dana, ovo smo sve uradile i sama smo krive za to.

I sve smo čule da je to nešto što nikako ne smemo da dopustimo da nam se desi jer je to nešto najgore što možemo da uradimo svojoj koži. Ali sada shvatamo da dobar deo nas nema pojma kakvu tačno štetu stvara šminka s kojom prespavamo. Zato je novinarska ekipa portala Pop Sugar razgovarala s dermatologom, koja je pojasnila njima, ali i svima ostalima, kakve posledice tačno na koži ostavlja  neskidanje šminke pre spavanja

Prvo je objasnila kako šminka popunjava i blokira pore te da je šminku važno skinuti pre spavanja upravo zato da biste je sklonili iz pora. Ako sa šminkom ipak prespavate, pore će biti začepljene ne samo šminkom nego i uljima koja proizvodi koža, zbog čega će se pore proširiti i upaliti, a u najgorem slučaju može se stvoriti i tkivo sa ožiljcima.

Dermatolog je takođe istakla kako do toga dolazi jer šminka sprečava normalnu funkciju žlezda. One zato u takvoj situaciji proizvode višak sebuma, što na kožui dovodi do upala.

Ali to nije sve. Specijalista za kožu, dermatolog je dodala i kako šminka stvara uljani sloj na koži koji upija nečistiće i bakterije.

„Ako prespavate sa šminkom, vašu kožu će gušiti ovaj sloj. Ćelije kože se neće normalno ljuštiti i zameniti, a lojne žlezde mogu imati problema s radom. Koža vam zbog toga može postati masna i nezdrava“, rekla je doktorka.

Dodala je i kako, ako vam se često događa da zaboravite da skinete šminku pre spavanja, može doći do češćeg pojavljivanja bubuljica i mitisera, ali i problema s aknama, teksturom i osetljivošću kože.

Zato dobro zapmtite, ma koliko bile umorne, pre nego što legnete OBAVEZNO skinite šminku sa lica kako bi vam koža bila zdrava!

Designed by rawpixel.com / Freepik