Nije tajna da žene iz Japana obaraju rekorde kada je reč o mladolikom izgledu. Naime, mnoge japanske žene u pedesetim izgledaju mnogo mlađe nego što jesu, pa je nekad na fotografijama teško prepoznati ko je majka, a ko kćerka.

I verovatno ćete sada pomisliti, ma to su geni, ali zapravo postoji nekoliko beauty rituala i koraka u svakodnevnom životu ovih žena koji im pomažu da se osećaju i izgledaju dosta mlađe.

Perite lice pirinčanom  vodom

Pirinač je bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima koji štite kožu od ranog starenja, umiruje je i daje joj sjaj. Japanke već duže vreme koriste pirinčanu vodu za pranje lica i kose, a postoji nekoliko metoda za izradu pirinčane vodice kod kuće.

U čistu posudu stavite pola šoljice pirinča i nekoliko puta isperite pirinač bistrom vodom. Dodajte dve šoljice vode i potopite pirinač 15 minuta. Držite vodu s pirinčom u staklenoj tegli jedan do dva dana na sobnoj temperaturi. Kada miris postane kiselkast, vaša voda je spremna za korišćenje. Koristite je za pranje lica i ispiranje kose, ali pre toga je razredite jednom ili dvema šoljicama vode. Preostalu pirinčanu vodu čuvajte u frižideru. 

Nemojte trljati lice rukama

Mnogi od nas proizvode za lice nanose rukama, ali kada trljamo lice naprežemo kožu, što je čini manje toniranom. Da bi rešile taj problemJapanke koriste mrežicu kako bi nanele sredstvo za čišćenje lice.

Isprobajte maske za lice s morskim algama

Morske alge poznate su po zadivljujućim zdravstvenim svojstvima pa se čak preporučuju u sklopu zdrave ishrane. Osim toga, možete ih koristiti i za lice kako bi koža bila sjajnija i hidriranija.

Pridržavajte se uravnotežene ishrane

Nije tajna da način na koji se osećamo i izgled uveliko zavise od toga šta jedemo. Japanska ishrana je veoma zdrava pa ako želite da je sjedite trebate da jedete više sveže, neobrađene namirnice, poput ribe, žitarica, povrća, voća, morskih algi, fermentisanih sojinih proizvoda i zelenog čaja. Prestanite jesti prerađenu, rafinisanu i slatku hranu.

Pokušajte održati visok nivo kolagena

Kolagen je veoma bitan za kožu i čim ga izgubimo izgledamo starije. U Japanu možete kupiti kolagen u obliku tableta, želea, bombona i pića. Ali, konzumacijom ribe, piletine, belanaca, agruma i zelja na prirodan način proizvodite više kolagena.

Odaberite proizvode za negu kože s uljem kamelije

Kamelija je jedan on napopularnijih japanskih cvetova. Ovo ulje bogato je masnim kiselinama, vitaminima i antioksidansima. Štiti našu kožu, čini je mekšom i glatkom.

Pijte zeleni čaj i nanesite ga kao masku za lice

U Japanu nikada ne možete popiti dovoljno zelenog čaja. Ali da li ste znale da od njega možete napraviti i masku za lice, jer je pun antioksidanata. Njome možete izbrisati male bore, zategnuti pore i udariti detoksikaciju kožu.

Masirajte lice

Odmah nakon nežnog pranja lica, japanske žene rade masažu lica. Na prste nanesite ulje za masažu i nežnim i laganim pokretima izmasirajte kožu.

Zaštitite svoju kožu od sunca

Žene u Japanu izbegavaju da se izložu suncu kad god je to moguće. Agresivne UVA i UVB sunčeve zrake oštećuju kožu i ubrzavaju proces starenja uzrokujući bore i mrlje. Kad god idete napolje, nanesite proizvod za zaštitu od sunca. Da čak i tokom hladnih dana je potrebno koristiti kremu sa SPF faktorom.

Designed by jcomp / Freepik valeria_aksakova / Freepik