Ništa ti se ne radi? Hvataju te umor, dosada i nervoza? Napolju je hladno! I mračno. Ništa nam se ne radi i najradije bismo se samo upakovali u krevet. Da, to je okej ponekad, ali ne stalno! Saznaj kako da se ponovo pokreneš i zabavljaš uz najbolje trikove za motivaciju koje vam donosimo!

Smej se!

Kada ti ujutru zazvoni alarm, ne skači iz kreveta kao bez glave, već se izležavaj nekoliko minuta i razmišljaj o stvarima kojima se raduješ. Da, u redu, imaš pismeni iz matematike i omiljene pantalone su ti još uvek na pranju, ali pomisli onda na ukusni doručak, na društvo, na tvoje omiljene pesme. Otvori oči i pozdravi dan osmehom. Tvoj mozak će dobiti znak da je sve kako treba i poverovaće ti.

Zacrtaj sebi dostižne ciljeve!

Želiš na kraju godine pet iz engleskog iako sada imaš keca? Kada ti je cilj toliko daleko, unapred znaj da ćeš se razočarati. Bolje sebi postavi manje, dostižnije ciljeve. Na primer, “sledeći kontrolni mora da bude makar za trojku!” Kada to postigneš, znaš da si na dobrom putu.

Budi na svetlu i vazduhu!

Nedostatak svetlosti je često glavni krivac umora i pospanosti, jer da bi se melatonin, hormon spavanja, razgradio u mozgu, potrebna je svetlost. Nije loše ni da uključiš lampu, ali bolje je prirodno svetlo. ŠETNJA ĆE TI ODLIČNO PRIJATI ČAK I KADA SUNCE NE SIJA! ZRACI UVEK PRONAĐU SVOJ PUT! Prošetaj lagano, gledaj u nebo i šalji svom mozgu svetlost direktno preko očiju. Pažnja, napad energije!

Gotovo je sa “Da, ali…”

Daaa, na plivanju ili fudbalu je super, to stoji, ali ne možeš da se nateraš da odeš. Jedan trik koji će te izvući iz kreveta – stvori obaveze koje moraš da ispuniš. Obećaj drugu ili drugarici da ćete ići zajedno i onda moraš da ispuniš svoje obećanje.

Nađi motiv!

Mnogo puta do sada si pravio/la plan da se napokon pokreneš i nikako ti nije upalilo da to i ostvariš? Ako te poseta fitnes studiju ili teretani ne privlači sama po sebi, onda moraš pronaći motivaciju. Zamisli koliko ćeš dobro izgledati kada ti telo bude izdefinisano i koliko ćeš se pritom dobro osećati! Kada počneš redovno da treniraš, uživaćeš u sportu i zavolećeš sve aktivnosti, nećeš se više mučiti sa motivacijom.

Budi u društvu!

Sa jednim drugom se baš i ne razumeš dobro, a neka drugarica je baš naporna. Društvo je nešto čudno, pa radije ostaješ kod kuće. Nemoj sve toliko kritično posmatrati. Ako tražiš da se prijatelji ponašaju isključivo onako kako ti zamišljaš i želiš, uskoro ih više nećeš ni imati. Prihvati ih takve kakvi su. Naravno, ne smeju da te nerviraju ili budu bezobrazni, ali prihvati njihove osobine i druži se sa njima. Prijatelji su važni!

Učini nešto drugačije!

Čak i ako ne radiš svakog dana iste stvari, ipak sigurno postoji neka rutina u tvom životu. To posle izvesnog perioda postane dosadno. Zato napravi neke promene u svojoj svakodnevici. Prijateljski popričaj sa nekim iz odeljenja sa kim inače ne razgovaraš mnogo, promeni put do škole ili idi sa društvom u neki kafić koji inače ne posećujete. To će ti doneti raznolikost u svakodnevici i dati novu inspiraciju i motivaciju!

Sastavi “to-do” listu!

Ne znaš gde ti je glava od količine stvari koje treba da uradiš? Sve to zapiši! I onda dodaj simbole – hitno, važno, dosadno… Na kraju ćeš zapravo dobiti jednu “to-do” listu prema kojoj možeš da kreneš da radiš. Počni od stvari koje kraće traju, jednostavno odluči da kreneš i rešavaj jedno po jedno. Sve što ispuniš, precrtaj. Savet: Piši precizno i veće zadatke podeli u više manjih. Na primer, nemoj da staviš na listu “učenje engleskog”, već “vežbaj reči” i “pročitaj tekst”.

Pusti zabavu u svoj život!

Ništa ti se ne radi i lošeg si raspoloženja? Pusti neki zabavan film i smehom oteraj loše raspoloženje. Ništa te neće motivisati bolje nego smeh. Zato uvek razmišljaj o tome ili jednostavno zapiši sve što ti je zabavno. Svejedno da li je to neki film ili bleja sa društvom, važno je da je zabavno i da te uvek tera na smeh.

Udovolji sebi!

Iako ti nikako nije bilo do toga, ubedio/la si sebe da vežbaš matematiku čitava dva sata? Pa, to zaslužuje svaku pohvalu, zato obraduj sebe nečim. Pojedi svoj omiljeni mafin, pogledaj neki super film, napuni kadu ili jednostavno odmori sat vremena. Važno je da uradiš nešto lepo za sebe. Onda kada znaš da nakon ispunjenja obaveze dolazi zadovoljstvo, biće ti mnogo lakše da se prihvatiš zadatka. Osim toga, sve što zaista zaslužiš, dobija još veću vrednost – i uživaj u tome.

Ojačaj svoje prednosti!

Znaš koje su ti mane i radiš na tome da ih eliminišeš? To je veoma pohvalno, ali iskreno rečeno, neće te mnogo motivisati. Ako zapostaviš svoje prednosti i baviš se samo svojim manama, nećeš daleko dogurati. Fokusiraj se na svoje prednosti. To će ti obezbediti dodatnu energiju i učiniće manje važnim stvari koje ti ne idu dobro! Nešto ti ide od ruke? Onda u tome budi najbolji/a!

Imaš li ti neke svoje trikove za motivaciju?

Image by Alexas_Fotos from Pixabay