Svaka devojka želi da joj kosa bude lepa i negovana, a to znači da morate o njoj dobro brinuti. Šta znači dobro brinuti o kosi? Pa ništa preskupo, ako te to brine već ono osnovno – redovno pranje, šišanje i korištenje preparata za negu koji odgovaraju tvom tipu kosu.

Ali, ništa vam neće pomoći ako pravite neku od tri tipične greške s kosom na koje su upozorili stručnjaci. Evo o čemu je reč.

Perete kosu vrućom vodom

Voda toplija od 38 stepeni može ošteti kosu i zato se preporučuje prati je mlakom, a za one izdržljivije, čak i hladnom vodom. Također, važno je temeljno isprati šampon i regenerator (balzam), jer će u protivnom kosa odmah nakon pranja izgledati prljavo i slepljeno. 

Stilizovanje kose dok je mokra

Kosu nipošto ne biste trebali češljati dok je mokra jer je tada podložnija pucanju i opadanju. Također, mokru kosu ne biste smjli tretirati ni prevelikom toplinom, odnosno peglom ili električnim uvijačem, jer ćete je tako također oštetiti, a jednak efekt na mokroj kosi imatće i preparati za stilizovanje kose poput pene, gela ili laka.

Preterivanje s proizvodima za negu

Iako će vam svaki frizer preporučiti da koristite balzam, masku, serume i ulja za kosu, u svemu tome morate da budete umereni. Na primer, masku i balzam nikako ne biste smeli koristiti tokom istog pranja jer ćete tako postići protivučinak i umesto nege, kosi ćete naneti štetu. Također, ako koristite serum za negu, ne treba vam i ulje i obrnuto, a u odabiru idealne nege za vaš tip kose najbolje će vam pomoći vaš frizer zato nemojte da se ustručavate da ga pitate sledeći put kad odete u salon.

Image by Free-Photos from Pixabay