Problematična upotreba pametnih telefona – ili zavisnost od pametnih telefona – sada se doživljava kao psihijatrijski poremećaj, a prosečno 23% dece i mladih pati od ovog poremećaja.

Istraživači sa King’s College London proveli su metaanalizu više od 40 studija, u kojima su različito ustanovili da je od 10% do 30% dece, tinejdžera i mladih u dobi do 25 godina ugroženo zbog prekomerne upotrebe pametnih telefona.

Rezultati ovog najnovijeg istraživanja su nas sve pomalo zabrinuli jer smo iz njih shvatili da je zapravo svaka četvrta mlada osoba, odnosno u proseku 23 posto dece i omladine, zavisno od pametnih telefona.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Psihijatrije Britanskog medicinskog veća (BMC).

Zavisnost od pametnih telefona, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan uticaj na mentalno zdravlje.

Najveći broj zavisnika su devojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je Euronews.

„Naša analiza pokazala je posledice ne samo prekomernog korišćenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja“, rekao je jedan od autora istraživanja Ben Carter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri Kings koledžu u Londonu.

Kod osoba koje su zavisne od telefona primećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći deo vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o zavisnosti od samih pametnih telefona ili je to pak ovinost o aplikacijama koje omladina koristi, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posledice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljene od 2011. godine, a obuhvatile su 41,871 tinejdžera i mladu osobu iz Azije, Evrope i Amerike.

Šta vi mislite o ovome? Da li biste mogli da izdržite dan bez pametnog telefona? Ili ipak mislite da je sve ovo preterivanje?

Image by natureaddict from Pixabay