“Los Anđeles tajms” opisao je film “More senki” kao “jezivo realan krimi-triler” i “impresivno delo”. Dobitnik nagrade publike na filmskom festivalu “Sundance”, film “More senki” premijerno će biti prikazan u Srbiji, 14. decembra u 22:00 časova, na kanalu National Geographic i emitovaće se u 172 države na čak 43 jezika.

“Delo reditelja Ričarda Ladkanija i Terra Mater Factual Studios”, u saradnji sa “Malaika pictures” i produkcijskom kućom Leonarda Dikaprija “Appian Way”, ovaj film bavi se katastrofalnim posledicama koje se dešavaju u jednom od najlepših prirodnih okruženja na svetu. Po ugledu na najpoznatije holivudske trilere, zadatak spasavanja pokrenut je kako bi se sprečilo izumiranje vrste”.

U “Kortezovom moru” besni rat između meksičkih narko-kartela i kineskih krijumčara. Autohtona riblja vrsta, totoaba, previše se lovi zbog uverenja (uglavnom u Kini) da njihov mehur, koji košta više nego unca zlata, ima lekovita svojstva. Sa nadimkom ”kokain mora”, ova ugrožena riba pokrenula je višemilionsko crno tržište, koje ne ugrožava samo opstanak ove vrste, već i čitav morski svet regiona, uključujući i ugroženog kita poznatog kao “Kalifornijska morska svinja”.

Smešten u opasne ulice ribarskog gradića San Felipea, u blizini metropole Meksiko Sitija i neobično mirnih voda “Donje Kalifornije”, dokumentarni serijal “More senki” prati borbu za preživljavanje, dok ekipa naučnika, tehnoloških stručnjaka, novinara i agenata na tajnom zadatku rizikuju svoje živote da spasu poslednje preostale kalifornijske morske svinje i uhapse ove međunarodne kriminalne grupe. Ekipu čine:

  • Džek Haton, 21-godišnji pilot drona koji se nalazi na patrolnom brodu Si Šeperd i provodi svoje noći tragajući za ilegalnim ribolovcima koji uvlače mreže u svoje brodove. Krivolovci, nakon što su otkriveni, ostavljaju svoj plen i beže. Opasne jurnjave brodovima nekada se završavaju sudarima i čine srž ovog filma.
  • Hrabri agenti “Međunarodne lige za Zemlju” na tajnom zadatku, koje predvodi osnivač Andrea Krosta, istražuju srž ovog rata. Prateći riblje mehure totoabe kroz crno tržište meksičkih krijumčara, na kraju dolaze do vođa totoboa kartela, kineske mafije u Tihuani.
  • Međunarodna ekipa naučnika, u saradnji sa meksičkim vlastima, pokreće misiju za zaštitu i spas kalifornijske morske svinje, koju predvodi morski veterinar dr Sintija Smit i dr Lorenco Rožas-Braho, koji imaju zadatak da uhvate i privremeno presele poslednje preživele primerke kalifornijske morske svinje.
  • Novinar Karlos Ljoret de Mola uporno radi na razotkrivanuju meksičkog narko-bosa koji je postao “El Čapo” totoboa krivolovaca. Otkrića novinara vode u svet korupcije na najvišim nivoima u meksičkoj vladajućoj strukturi.
  • Alan i njegov deda Havijer Valverde članovi su jedne od najstarijih ribarskih porodica u San Felipeu. Oni se hrabro odupiru kartelovom pritisku da love totoabu, ali na kraju su primorani da beže radi sopstvene bezbednosti.

„Reakcija publike na film, na festivalima i prikazivanjima širom sveta, je neverovatna i veoma sam uzbuđen što će se emitovati na kanalu National Geographic i novim gledaocima približiti borbu za zaštitu “Kalifornijske morske svinje” i razotkriti grupe iz senke koje uništavaju morski svet u “Kortezovom moru”, rekao je reditelj Ričard Ladkani. “Moj cilj kao reditelja je da pokušam da ostvarim uticaj na naš svet tako što ću se baviti slučajevima koji ugrožavaju naše prirodno okruženje i nadam se da će film dočarati gledaocima koliko je ovo važan problem, ali i ostaviti utisak nade o tome da se ovaj ekosistem može spasiti. Naša planeta je napadnuta, ali verujem da svako od nas može da bude deo rešenja, a ne problema.”

Od premijere na festivalu Sundance, ranije ove godine, More senki imalo je premijeru u bioskopima u SAD, Meksiku, Ujedinjenom Kraljevstvu i Austriji. Film je prikazan i na festivalima širom sveta, uključujući i “Hong Kong International Film Festival”, “DOC NYC” i “CPH: DOX” i dobio je priznanje uvrštavanjem u spisak dokumentaraca koje treba pogledati, časopisa “The Hollywood Reporter”. Pored nagrade na filmskom festivalu “Sundance”, film je nagrađen kao najbolji bioskopski film na dodeli nagrada “Jackson Wild Media Awards”, dobio je priznanje za najbolji dokumentarac na “Lighthouse International Film Festival”, nagradu publike na “Cinéfest Sudbury” u Kanadi i priznanje na  “Minneapolis St. Paul International Film Festival “.

“More senki” ima uticaj i na stvaraoce politike i influensere. Film je okupio moćnu koaliciju naučnika, istražitelja, aktivista, političara i neprofitnih organizacija koje sarađuju u spasavanju kalifornijske morske svinje i podizanju svesti o teškoćama ugroženih vrsta širom sveta. Film je prikazan u meksičkom senatu, državnom sekretarijatu SAD, američkom udruženju za zaštitu riba i divljih životinja, centrima Ujedinjenih nacija u Njujorku, Ženevi i Beču, kao i raznim međunarodnim policijskim agencijama i organizacijama za zaštitu životne sredine.

Od pokretanja pre tri godine, National Geographic Documentary Films postao je poznat po vrhunskom pripovedanju priča, stvarajući nagrađivane filmove kao što je “Slobodno penjanje”, koji je osvojio Oskara, nagradu BAFTA i Emi. Film “Pećina” osvojio je nagradu publike na festivalu TIFF i uvršten je na spisak filmova koji treba pogledati od strane “THR Docs to Watch”, kao i film “Sajam nauke”, nagrađen na Festivalu “Sundance” i na festivalu “SXSW”. National Geographic Documentary Films  radio je i na filmovima nagrađenim Emijem, “L. A. 92: Neredi” i “Džejn” (oba filma uvrštena su u 15 najboljih dokumentaraca koji su se takmičili za nagradu Oskar 2017. godine), kao i film nagrađen Dupontovom nagradom “Pakao na Zemlji”.

Foto: National Geographic