Zvuči vam prosto neverovatno naslov koji čitate, ali zaista je prošlo 25 godina od kako je Mariah Carey objavila pesmu „All I Want for Christmas Is You“. I ovo je prvi praznični hit koji je zavladao top listom od numere „The Chipmunk Song“ (christmas don’t be late) koja je bila na prvom mestu Billboard Hot 100 liste davno, krajem 1958. godine i na ulasku u 1959.

Završavajući putovanje dugo25 godina, Mariah Carey iz 1994. godine otpevala legendarnu numeru  „All I Want for Christmas Is You“ i nije mogla lepše da obeleži jubilej nego prvim mestom na Billboard Hot 100 listi i to po prvi put.

 

View this post on Instagram

 

???

A post shared by Mariah Carey (@mariahcarey) on

Prvobitno objavljena 1994. godine na albumu „Merry Christmas“, moderni klasik stigao je najzad u Top 100 najboljih 10 u decembru 2017. i popeo se na visoko mesto broj 3 tokom prošlogodišnjih praznika, da bi to mesto potvrdio tokom prošle sedmice.

Hot 100 kombinuje sve žanrove koji se puštaju u Americi, podatke o radio emisijama i podatke o prodaji. Svi se grafikoni ažuriraju na Billboard.com danas 17. decembra kada će Mariah konačno osvanuti na poziciji broj 1.

Hajde da vam otkrijemo još neke detalje o novom broju 1 na listi Hot 100. Pesma koja je snimljena po etiketom Columbia/Legacy Records je 1095 pesma broj 1 na listi koja posoji 61. godinu.

Pesma se nalazi na albumu „Merry Christmas“ koji je objavljen  1. novembra 1994., baš na stogodišnjicu prvog broja magazina Billboard (1. novembra 1894.).  Tada su pravila bila drugačija,  pesma nije bila komercijalno dostupna kao singl i nije bila podobna za izbor na listu Hot 100; dostigla je 12. mesto na listvici Radio pesama te sezone. U decembru 1998.,  izdavanje pesama sa albuma je posalo prihvatljivo za Hot 100 i „All I Want for Christmas Is You“ je prvi put stigao na listu 8. januara 2000. provevši nedelju dana na broju 83.

Pesma je ove godine dobila dodatnu vrednost jer je Mariah a Carey izdala izdanje povodom 25. godišnjice od puštanja singla; tu je i novi video s ranije neobjavljenim snimcima; i novi CD singl, čime je pesma konačno označena kao samostalni komercijalni singl. U samo dva dana tokom prošle nedelje, Carey je na svojoj web stranici prodala sve CD-ove ovog singla.

Pesma se našla u filmu „U stvari ljubav“, prepeveli su je mnogi muzičari, Mariah je do sada zaradila više od 60 miliona dolara na ovoj pesmu, a 2014. godine je donela odluku da će je izvoditi na koncertu svake godine.

Foto: Daniela  Federici