Asteci i Maje su u svojoj ishrani koristili chia semenke i ukazali su na njihov benefit za ljudski organizam, ali moderan svet ih je tek unazad nekoliko godina prepoznao kao superhranu. Ove sitne semenke bogate su vrlo hanjivim materijama i zahvaljujući svom neutralnom ukusu mogu se dodati bilo kojem receptu, a evo koje sve benefite donose vašem telu.

Chia semenke bogate su raznim mineralima koji utiču na zdravlje vaših kostiju. Naime, 25 g chia semenki sadrži 157 mg kalcijuma, što je više od količine kalcija u 100 ml mleka.

Kalcijum u chia semenkama pomoći će i vašim zubima. Budući da u sebi sadrže i magnezijum, fosfor i mangan, uz pomoću njih imaćete čvrste i zdrave zube.

Nezasićene masti, vlakna i belančevine poznati su kao dobri regulatori nivoa šećera u krvi. Chia semenke su jedna od najkorisnijih namirnica koje možete koristiti za lečenje dijabetesa.

Budući da su chia semenke bogate vlaknima, te daju dug osećaj sitostd, a obre su i za vašu probavu. Pomažu u smanjenju apetita i gubitku kilograma. Zahvaljujući netopljivim vlaknima koje chia semenke sadrže, ona postaju gel kad dođu u kontakt s vodom. Ova materija poboljšava rad creva, sprečavajući na taj način zatvor.

Da li su chia semenke zaista toliko korisne?

Visokim sadržajem vitamina B chia semenke pomažu u ubrzavanju metabolizma. Bogate su i Omega-6 kiselinama koje pomažu telu da apsorbuje razne vitamine topive u mastima koji pridonose mršavljenju.

Serotonin i melatonin su dva hormona koji su zaslužni za dobar san. Njih proizvodi triptofan koji se nalazi u chia semenkama pa tako ove čarobne bobice doprinose boljem snu i opuštanju.

Chia semenka sadrže i Omega-3 i Omega-6 masne kiseline koje smanjuju upalu i snižavaju krvni pritisak. Osim toga vitamini B, gvožđe, cink i magnezijum koji se nalaze u chia semenkama pomažu u jačanju vaše energije. Samo dodajte semenke u omiljeni smoothie kako biste uživali u danu punom energije.

Budući da chia semenke sadrže veliku količinu antioksidanata, dobre su za vašu kožu. Osim toga, vitamin E koji sadrže doprinosi usporavanju starenja.

Foto: Яна Тикунова from Pixabay i  Ash Edmonds on Unsplash

Izvor: klix.ba