Mlađi brat je tokom porodičnog ručka trčao oko stola, sapleo se i naravno oborio maminu čašu vina, koja je završila baš u tvom krliu i tvoju omiljenu majicu krasi velika mrlja od vina. Mrlje od čokolade, vina kafe i trave su veoma česte i vrlo se teško uklanjaju ukoliko se to ne uradi na pravi način. Zato treba da obratite pažnju na nekoliko osnovnih sastojaka uz koje lagano možete očistiti odeću i učiniti da ona izgleda kao nova.

Sigurni smo dai vas kao i nas užasno nerviraju fleke na odeći koje se stvaraju ispod pazuha zbog znoja. Da bi uklonili ove potreban vam je lavor u koji ćete nasuti dve čaše tople vode, pola čaše sirćeta , četvrtina čaše sode bikarbone i dodati jednu malu kašiku soli. Majicu potopite u lavor s vodom, dodajte sirće, a u sporednoj posudici pomešajte sodu i so. Majicu ostavite da se natopi 30 minuta, zatim je izvadite i ostavite na peškir, a miks sastojaka nanesite na fleku i ostavite 25 minuta. Potom isperite majicu toplom vodom i onda je ubacite u veš mašinu na normalno pranje.

Mrlje od čokolade su prava noćna mora, ali ne brinite postoji nekoliko fora kako da ih uklonite, Fleku od čokolade dobro natopite sapunom, ali budite pažljivi jer može da skine boju. Zato je bolja opcija bezbojna tečnost ta pranje sudova, jer će ona sačuvati boju, a zatim ručno operite. Tada ubacite u mašinu.

Ako je mrlja veća lagano nožem ogulite čokoladu sa tkanine onoliko koliko možete. Zatim natopite mrlju benzinom. Kad se osuši, iščetkajte je i operite u mašini.

Znamo i da su naše bake koristile mešavinu glicerina i žumancete, u razmeri pola-pola i time bi namazali mrlju i ostavite da deluje pola sata i nakon toga operite ručno, pa ubacite u mašinu.

Mrlje od ulja sa odeće sklonite tako što ćete koristiti papirnati ubrus, maramicu ili salvetu, baby puder, vodu i deterdžent za sudove. Uklonite koliko možete ulja sa majice pomoću ubrusa, zatim dodajte malo baby pudera na mrlju i ostavite sat vremena da povuče ulje. Zatim uklonite puder i dodajte malu količinu deterdženta za suđe i vodu na fleku, lagano protrljajte i ubacite u mašinu za veš.

Za mrlje od kafe na bilo kojoj površini koristite hladnu vodu i deterdžent za suđe. Ako je mrlja sveža koristite hladnu vodu i lagano protrljajte dok se ona ne ukloni. Ako ovo ne funkcioniše, koristite sapun sa hladnom vodom i trljajte dok mrlja ne nestane.

Jedna od čestih mrlja jeste mrlja od trave, protiv nje se možete boriti sa sirćetom. Stavite sirće direktno na mrlju i ostavite da odstoji deset minuta. Zatim operite uprljani komad u mašini.

Pitajte mame i bake možda znaju za neke druge trikove pa napišite tekst koji ćemo rado objaviti na portalu.

Flower photo created by freepik – www.freepik.com