Početkom januara tradicionalno se dodeljuje nagrada Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u prethodnoj godini.

U konkurenciji za najbolje delo u 2019. našlo se 78 naslova, od kojih je u uži izbor ušlo šest, a među njima i tri romana za mlade u izdanju Lagune: „Neću da mislim na Prag“ Sonje Ćirić, „Kako sam postao detektiv“ Ota Oltvanjija i „Strahovita knjiga“ Uroša Petrovića.

„Neću da mislim na Prag“ je nežna i suptilna priča o prijateljstvu i složenim društvenim odnosima koji utiču na porodicu, pre svega na decu, ali i snažan roman o tome kako nas onim što jesmo čine strast i posvećenost talentu koji svako od nas nosi u sebi. Ovaj roman već je dobio Nagradu za najbolju dečju knjigu na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.

„Kako sam postao detektiv“ je izuzetna knjiga koja sadrži deset neobičnih i originalnih slučajeva koje su rešili Teo i njegova tetka. I ne samo to! Najraznovrsnije kriminalističke zagonetke smeštene su u školi, pozorištu, vozu, selu, programerskoj firmi ili tržnom centru i možete da ih rešite i sami.

„Da se nismo prepadali, možda bismo pre padali“, kaže nam Uroš Petrović u svojoj „Strahovitoj knjizi“ o strahovima i objašnjava zbog čega je važno da se ponekad, dok smo još mali, pošteno isprepadamo, jer nam takva strahotna iskustva pomažu da izrastemo u hrabre ljude. Knjigu je ilustrovao Aleksa Gajić.

Žiri za dodelu Nagrade Politikinog Zabavnika u sastavu prof. dr Lidija Merenik (predsednica), Zoran Simjanović, Aleksandar Kostić, Tihomir Stanić i Petar Milatović 20. januara saopštiće ime dobitnika, dok će nagrada biti dodeljena 25. januara na Dan Politike.